Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14558916 www.bgdnes.bg

Кардиолог с ценни съвети как да запазим сърцето си здраво

С тази храна ще удължите живота си, както правят гърците 

"Сърцето иска риба и маслини, за да си удължим живота като гърците. Така наречената средиземноморска диета влияе пряко на продължителността на живота ни. Пример за това са гърците, които въпреки големия процент пушачи имат много по-дълъг живот от българите. Това до голяма степен се обяснява с добрата диета, която използват."

Това разказа пред "България Днес" кардиологът Благовест Стоименов. Коментарът му е по повод новината, че продължителността на живота на българина намалява с 3 години. Новите данни на НСИ показват, че за периода 2020-2022 г. средната продължителност на предстоящия живот на населението е 71,9 години.

Реклама

Кардиологът разкри, че средиземноморската диета включва салати, риба, морски дарове, зехтин и маслини. Лекарят съветва да се избягват бързите храни и да се редуцира употребата на сол, защото тя води до хипертония.

"За да удължим живота си, освен качествената храна трябва да имаме добра физическа активност и превенция. Има два вида превенция - първична и вторична. Първичната е тази, която, дори когато нищо ви няма ,периодично се преглеждате и отстранявате рисковите фактори, а вторичната е, когато вече белята е станала - след инфаркт или инсулт винаги ходим на лекар. За да намалим смъртността си, държавата и всички хора трябва да съсредоточат усилията си и да обръщат профилактично внимание на здравето", твърди д-р Стоименов.

Кардиологът казва, че стресът и ниският стандарт на живот оказват силно влияние и населението ни застарява.

"Високата смъртност и ниската раждаемост, които имаме, се дължат до голяма степен на стреса и стандарта ни на живот. В страни, които имат по-висок стандарт на живот, хората живеят по дълго. България е на едно от челните места по инсулти и инфаркти", заяви медикът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама