Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14567029 www.bgdnes.bg

Черна поредица от родилки, които губят живота си

Момиче и бебе си отидоха в Пловдив 

Издъхналата преди дни в Русе Ивелина е част от трагичната поредица от смъртни случаи 

29-годишната Ивелина издъхна в Русе само часове след като роди второто си дете.

Смъртта на родилката потресе областния град, а в неделя бащата беше сам на изписването на сина си Белослав. Тепърва ще се установява каква е причината за кончината й, но през последните години има няколко емблематични случая на издъхнали родилки, които разтърсиха обществото.

Реклама

През 2021 г. 29-годишната тогава Евгения почина на операционната маса в болницата в Благоевград по време на планирано секцио. Младата жена умира още докато й поставят упойката. За съжаление медиците не успяха да спасят и бебето. След кончината Евгения остави 3-годишно сираче.

Младата жена е прекарала коронавирус три месеца по-рано и според лекарите белият й дроб бил силно увреден. Само за шест месеца това е третият случай на смърт на млада майка в отделението.

Няколко месеца по-късно стана ясно, че лекарска грешка е причината за смъртта на 29-годишната родилка и нероденото й момиченце. Това показаха съдебно-медицинската експертиза и проверката на Медицински надзор.

Шест години продължи разследването за смъртта на 19-годишната Деяна Георгиева, която почина от сепсис след едномесечни мъки и лечение в три софийски болници през 2011 г. Преди 4 години стана ясно, че на подсъдимата скамейка застават д-р Лозанов и д-р Байданова-Василева от САГБАЛ "Шейново" и д-р Филипов, д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков от "Пирогов". На всеки един от тях беше повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство причинили смъртта на Деяна.

Дълго дискутиран в обществото бе и случаят на лекарска жестокост от страна на завеждащия АГ отделението в тетевенската болница д-р Нина Байчева. За нейните действия сигнализира родилката Наташа Габровска, която загуби бебето си. Наташа разказа с ужасяващи детайли от раждането. Когато започнали контракциите, д-р Байчева пристигнала с черна рокля и дълги нокти, с които буквално започнала да я дере отвътре. Тя крещяла по нея и се оплаквала от виковете й: "Напъвай! Запек не си ли имала? Вие не се научихте да раждате!". Докторката накарала две сестри да седнат върху Наташа. Те започнали да я натискат. Детето починало, а лекарите обвинили родилката, че тя е убила детето си. Две години с три години изпитателен срок бе присъдата на д-р Нина Байчева, постановена на първа инстанция от Окръжния съд в Ловеч. Магистратите й наложиха още едно наказание - две години без право да упражнява лекарска професия. Докторката не призна вина и получи правото да обжалва. Впоследствие Апелативният съд във Велико Търново я обяви за невинна.

Реклама

Неправилни и отречени от времето техники са били приложени при раждането на Наташа, сочеха данни от проверката, която разпореди Министерството на здравеопазването. Байчева и колегата й д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане след случая.

Д-р Димитър Ангелов получи 5 години лишаване от свобода за причинена по немарливост смърт на 30-годишната Десислава Манолова и новороденото й момченце. Бившият шеф на АГ отделението в габровската болница бе лишен и от лекарски права за 5 години. Три години условно и отнемане на право да упражнява лекарска професия за същия срок получи и дежурната, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Делото приключи на първа инстанция след година и половина протакане и общо 3 комплексни съдебномедицински експертизи, последната от които от 7 вещи лица. Но и двамата получиха право да обжалват наказанията си. Бременната в 9-ия месец жена е приета в областната болница "Д-р Тота Венкова" на 12 септември 2013 г. след преносване. Това е второ раждане за младата висшистка и нищо през 9-те месеца на износване на плода не предвещава фаталния изход. Деси развива тежка бронхопневмония, причинена от смъртоносен стафилокок, с който е заразена в отделението, категорични са вещите лица.

През октомври 2020 г. 27-годишната Бистра починала от тежки усложнения. Била лекувана в две столични болници. Младата жена развила рядък животозастрашаващ синдром. Лекарите успели да спасят само бебето.

Преди 8 години 29-годишна жена, родила с цезарово сечение, е починала ден след раждането в столична клиника. 23-годишната Полина умира преди девет години само 20 дни след раждането на дъщеричката си.

21-годишната Дияна издъхва 8 дни след планово секцио в болницата в Пазарджик. Тя умира след сърдечно усложнение, на което никой според роднините й не е обърнал внимание.

Един от последните случаи е от април 2021 година, когато 28-годишна родилка с COVID-19 почина в сливенската болница. На 1 април майката е приета с коронавирус в 32-рата седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано. Два дни след раждането майката губи живота си.

През последните дни имаше няколко потресаващи смъртни случая.

27-годишната Елисавета е починала в инфекциозната клиника на пловдивската болница "Св. Георги", без лекар да й окаже медицинска помощ. За това разказа Цвета Станева, майка на младата жена. Според нея на Елисавета не й е оказана адекватна първа помощ, а поради липса на лекари и сестри се наложило санитарка да прави сърдечен масаж. От болницата твърдят пред Нова телевизия, че момичето е починало от основното си заболяване кардиомиопатия. Според родителите обаче Елисавета нямала сърдечни болести.

Отново преди дни светкавична смърт е покосила едномесечно бебе в Пловдив след задавяне с кърма. Пеленачето е било откарано в спешното отделение на "Свети Георги", но въпреки усилията на лекарите е починало и не е могло да стигне до Клиниката по детска хирургия.

Реклама
Реклама
Реклама