Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14601207 www.bgdnes.bg

ОФИЦИАЛНО: Иван Гешев поиска ИМУНИТЕТА на Бойко Борисов

Главният прокурор на Република България Иван Гешев поиска имунитета на експремиера и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Обвинител номер 1 е внесъл в деловодството на 49-то Народно събрание искането за сваляне на имунитета на бившия министър-председател по предложение на Софийската градска прокуратура.

Реклама

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08 април тази година Бойко Борисов е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Съгласно Конституцията наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при негово писмено съгласие.

Стъпката на Гешев идва след като във вторник Софийската градска прокуратура поиска главният прокурор Иван Гешев да иска от Народното събрание снемането на имунитета на Борисов.

Причината беше разследването, по-популярно като "Барселонагейт", по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата. 

Разследването по "Барселонагейт" продължава с разпити на лице, за които се смята, че или имат важна информация и доказателства или са смятани за участници в схемата.

Четете още

Ивайла Бакалова: За мен е ясно, че Бойко е баща на детето на Йовчева

Ивайла Бакалова: За мен е ясно, че Бойко е баща на детето на Йовчева

Прокуратурата: Иван Гешев да поиска ИМУНИТЕТА на Бойко Борисов

Прокуратурата: Иван Гешев да поиска ИМУНИТЕТА на Бойко Борисов

Реклама
Реклама
Реклама