Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14774548 www.bgdnes.bg

Летим безплатно в слънчевата система

Свързваме се със сателит на НАСА 

Виждаме за първи път галактическия зоопарк 

3D пътешествие в слънчевата система. Свързване със сателит на НАСА. Опознаване за първи път на галактическия зоопарк.

Това са само три от вълнуващите инициативи, които предлага третото издание на младежкия научен фестивал "АЛО, КОСМОС - Говори България", който се завръща на 29 юни в "София Тех Парк" в София. За тях съобщиха пред "България Днес" от организационния екип на събитието.

Реклама

Целта на фестивала е да развълнува и вдъхнови младежкото въображение, мечти и перспективи към по-високо, по-дълбоко и по-далеч, отвъд видимия хоризонт на ежедневието. Тези и още интригуващи занимания са част от специално обособени пет работилници: "ДНК и безсмъртие"; "Създаване на черна дупка"; "Диамантена планета"; "Астро парти" и "Галактически зоопарк".

Наред с това присъстващите на младежкия научен фестивал, който е с безплатен вход след предварително онлайн записване, ще могат да се научат как да измерват височината на дърветата. За децата ще има друго предизвикателство - построяването на специален лего робот, с който малчуганите ще посетят Диамантена планета с помощта на термощитове.

Организаторите обещават също серия от завладяващи демонстрации. Една от тях е наблюдение на слънцето, което се осигурява от катедра "Астрономия" на Софийския университет.

Ще бъде осъществен и аеробатичен полет (самолет) от лейтенант Николай Калайджиев, пилот във Военновъздушните сили и световен рекордьор.

Акцент на сцена Луна ще бъде дългоочакван разговор с д-р Свати Мохан (американски аерокосмически инженер, ръководител на операциите за насочване и управление на мисията на НАСА Марс 2020), в който 10 ученици ще получат отговор на своите космически въпроси директно от нея.

Сцена Марс ще бъде мястото, където ще се проведе виртуална разходка из ЦЕРН, след която ще бъде проведена сесия между екипа на ЦЕРН, ученици и млади учени.

Реклама
Реклама
Реклама