Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14905906 www.bgdnes.bg

Аня Пенчева се гневи: Нищо не е останало от Байкушевата мура

Опитваме да запазим най-старото иглолистно дърво у нас, но и сигурността е важна

"Нищо не е останало от Байкушевата мура." Това с тъга констатира в инстаграма си актрисата Аня Пенчева. Красавицата обожава да изкарва свободното си време в планината, а мястото в Пирин й е любимо от години.
"Планинари сме и двамата с мъжа ми Ивайло и много ми е мъчно, когато природната ни не се пази, а се унищожава. Аз лично винаги прибирам боклуци, оставени от туристи, когато се разхождам", казва актрисата, която се надява властимащите да успеят да закрепят най-старото дърво у нас. Възрастта му е над 1300 г.


През юни достъпът до дървото отново бе разрешен, след като през февруари заради изрязване на един от ниските клони бе ограничен достъпът на туристи до дървото.
Съществувала е опасност от пълно пречупване и свличане на компрометираната част върху дървената стълба, осигуряваща достъп на хората до мурата. За ситуацията бяха уведомени и компетентните звена в БАН и Лесотехническия университет.

Реклама


Междувременно екоминистерството започва спешно обследване на Байкушевата мура, за да се установи какво е състоянието му и в момента. Дървото е изследвано със специализирана техника.
Най-старото иглолистно дърво у нас носи името на лесовъда Константин Байкушев, който през 1897 година я открива и описва. Дървото е на 1930 метра надморска височина, в близост до хижа "Бъндерица" до пътя от Банско за хижа "Вихрен".


Актрисата Аня Пенчева и съпругът й Ивайло Караньотов всяка свободна минута се качват в планината. Двамата обичат да изкачват върхове и да си правят селфи от покорените места.




Четете още

Аня Пенчева пръска сексапил в черно

Аня Пенчева пръска сексапил в черно

Аня Пенчева си ожули колата

Аня Пенчева си ожули колата

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама