Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14936656 www.bgdnes.bg

Плачещото мече отива на "Сървайвър" в Гърция

Плачещото мече, останало без майка и настанено в парка в Белица, отива на "Сървайвър" в Гърция.

Там то ще се учи да оцелява сред природата, за да бъде върнато в българските гори. В Гърция се намира един от най-добрите паркове за рехабилитация на мечета "Арктурос". Там ще го отглеждат около година, без да е изложено на пряк контакт с хора, и ще следят колко ще порасне. Има възможност, ако не мине критичните линии, да не го пускат в природата. Това разказа за "България Днес" Димитър Иванов - директор на парка за танцуващи мечки в Белица.

Реклама

Думите му са за намереното меченце в двора на вила в село Костенец, Софийско. След подаден сигнал от собственика на имота горски служители прогонват мечето обратно в гората с надеждата да бъде намерено от майка си. По-късно мечето отново слиза край вилите и се покатерва на дърво, където прекарва нощта, а на сутринта отново е в двор на къща, където сладко си похапва джанки.

Животното е заловено от горски служители и природозащитата и откарано в Парка за танцуващи мечки в Белица.

"В момента мечето е на сигурно място и се чувства добре. Притеснява ни, че при малките нещата могат да се променят за часове. Все още плаче и не вярвам, че ще спре, докато е само. Когато човек влезе при него, фучи, което е добре, защото точно такива реакции трябва да запази и занапред. При медицински преглед се установи, че е момченце на около 4 месеца, а теглото му е 8 килограма. Засега се храни добре, даже започва да наддава. Изолирано е и е осигурено планирано влизане при него, а клетката му е обособена специално за него", разказа Димитър Иванов.

Мъжът уточнява, че все още не е известно какво се случва с майката на плачещото мече, но претърсването на района продължава и ако тя бъде открита, то ще бъде върнато в естествената му среда. За съжаление, прогнозите не са оптимистични, тъй като мечките са с развит родителски инстинкт и около 2 години не се отделят от малките си. Иванов сподели, че мечето все още няма име, но много скоро хората ще могат да му изберат такова.

Четете още

Баба Меца тръгна по градовете

Баба Меца тръгна по градовете

Алена отглежда мече и рисове

Алена отглежда мече и рисове

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама