Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15157448 www.bgdnes.bg

Д-р Тихомир Мустаков пред "България Днес": Алергичните към прах се обриват и от скариди

Хората със силна алергия към домашен прах могат да проявят тежки реакции и към скариди! Това обяви алергологът д-р Тихомир Мустаков пред "България Днес".

"Това е така, тъй като имат общи молекули. Има интересни особености и взаимовръзки между морските дарове и различни други алергии. Добре е хората да го знаят, тъй като на пръв поглед нямат връзка", коментира специалистът.

Реклама

Алергиите към морски дарове - раци, омари, скариди, миди, стриди, сепии, калмари, октопод, са сред най-често срещаните хранителни алергии. В разгара на летния сезон, когато хората пътуват повече и си позволяват да опитат по-екзотични менюта, се оплакват по-често от този вид неразположение. Симптомите се проявяват почти мигновено и се характеризират със зачервяване, обрив, сърбеж. Сред оплакванията са също и подуване на устните и езика, в много редки случаи оток на гърлото, който може да бъде животозастрашаващ.

"Ако човек знае, че е предразположен към такива реакции, е добре да се подготви с таблетки, разтвор или сироп от антихистаминов препарат и кортизонови таблетки. Тези, които получават шокови реакции, е добре да бъдат подготвени с инжектор за адреналин", съветва д-р Мустаков.

В разгара на ваканционния сезон други чести алергии са свързани с ужилвания от насекоми, непоносимост към сока на някои растения, слънчевите лъчи или козметиката, която ни се налага да използваме по-често, отколкото през зимните месеци.

"Почти всички козметични продукти могат да предизвикат алергични реакции. Хората, които страдат от дерматит например, трябва по-внимателно да избират козметиката, която използват, тъй като кожата е един много силно имунен орган", категоричен е специалистът.

Доли ЛУКАНОВА

Четете още

5 вредни съставки в козметиката, които да избягваме

5 вредни съставки в козметиката, които да избягваме

Ликвидирайте алергията!
Ликвидирайте алергията!

Ликвидирайте алергията!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама