Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15506632 www.bgdnes.bg

Мистерия с първата шахматна дъска на Нургюл

  • В Историческия музей в Попово 
  • Шампионката сама ще разкрие дали е направила подарък или не 

Голяма мистерия с първата шахматна дъска на Нургюл Салимова озадачи жителите на търговищкото градче Попово. Макар дъската да е там, не е ясно дали наистина е на гениалната шахматистка и как се е оказала там.

Реклама

В Историческия музей на града се появи информация, че показват черно-белите полета на българската звезда в този спорт. Смята се, че Нургюл лично е дарила дъската, когато е била малка, а новината за това провокира огромен интерес у малки и големи, които искат да се докоснат до историята й.

"Истината е, че не знаем със сигурност дали Нургюл лично е подарила първия си шах на музея. Причината за това е, че попаднах на стара публикация в социалните мрежи, която гласи как музеят се е сдобил с шаха на Нургюл през 2016 г., когато е станала световна шампионка за девойки до 12-годишна възраст", споделя пред "България Днес" директорът на историческия музей Владимир Иванов. По думите му как се е случило това, е пълна загадка, тъй като старият директор на културната институция е починал, а служителите са нови.

"След като прочетох тази стара информация, помолих служителите ми в музея да проверят в архивите и да потърсят шаха. За щастие наистина го намериха. Факт е, че е на Нургюл, но нямаме никаква друга следа за това как се е появил при нас", разказва Иванов. По негови думи сега шахът е един от най-атрактивните експонати на музея.

"За да разберем истината, успях да се свържа с бащата на Нургюл. Той ми призна, че няма спомени Салимова да е подарила първата си шахматна дъска, затова 20-годишната шампионка скоро сама ще дойде в музея, за да поговорим и да разбулим тази загадка - наистина ли това е нейният шах и тя ли го е подарила", заключи Иванов.

Междувременно нашумялата шахматистка разпуска на почивка във Варна. Въпреки това Нургюл отново не се разделя с дъската и фигурите. Хубавицата от търговищкото село Крепча играе шах на метри от морето. 20-годишното момиче показа как започва нова партия игра от заведение на Варненското пристанище. Нургюл не разкрива кой е опонентът, срещу когото играе, докато се наслаждава на последното лятно слънце.

Четете още

Нургюл Салимова играе шах, докато е на морска почивка във Варна

Нургюл Салимова играе шах, докато е на морска почивка във Варна

Нургюл Салимова не помни гаджетата си

Нургюл Салимова не помни гаджетата си

Реклама
Реклама
Реклама