Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15838971 www.bgdnes.bg

Проф. Николай Витанов с прогноза: COVID ще расте до средата на ноември

През декември ще утихне и ще е спокойно за Коледа и Нова година, прогнозира математикът 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Николай Витанов е математик и физик. Роден е през 1965 г. във Велико Търново. Завършва математическата гимназия в града със златен медал, след което физика на твърдото тяло в Софийския университет. Избира да специализира в Института по физика на сложните системи "Макс Планк" в Германия. От 2018 година е професор в БАН.

Реклама

- Проф. Витанов, през последните дни наблюдаваме ръст на заразените с COVID. Какво сочат вашите прогнози - повишаването на болните ще продължи ли?

- Отдавна очаквах всичко това да се случи. Вълната тръгна още преди време и очаквам да се развие някъде в средата на ноември. Регионалните здравни инспекции все още държат ситуацията, като критичният максимум за тях е 500 случая на ден. Ако тази бройка бъде надмината за ден, ситуацията може да бъде изтървана и ръстът ще стане малко по-бърз. Но това все още не се е случило.

- Тази седмица имахме ден с над 440 случая за денонощие.

- Да, но нямаме цяла пълна седмица с над 500 случая на ден, единствено вторник беше изключение. Засега условията са благоприятни и заразата не се разпространява толкова бързо. Но вдигне ли се на 500 регистрирани случая, може да стане по-сериозно. Трябва да знаете, че нерегистрираните случаи са горе долу 4 пъти повече от официалните. При минаване от 500 случая ще има 3-4 седмици на по-висока вълна, която ще продължи до средата на ноември.

- Какви мерки ще посъветвате да предприемат хората, за да не се сблъскат с коронавируса?

- Понеже вече няма централизирани мерки, хората сами трябва да се пазят. Да не ходят на места, където се събират много хора. Когато видим, че някой кашля, да стоим възможно най-далеч от него. Елементарната хигиена казва ръцете да се измиват, когато се приберем вкъщи след работа. Това са обичайни процедури. Ако броят на заразени за ден се вдигне над 1000, който иска, може да си сложи и маска на обществени места. Засега ситуацията е доста търпима и вълната се надига много бавно. А вдигайки се бавно, няма да се вдигне и много високо. Няма да има по 40 хиляди случаи на ден, както чувам да се говори от някакви хора.

- Здравната система ще успее ли да се справи този сезон?

Реклама

- Няма да има препълване на болниците, няма да има рязко увеличение на смъртните случаи, няма да има запълване на интензивните отделения. Хората ще могат да получават всяка здравна помощ, от която имат нужда. Здравната система има капацитет да поеме до 15 хиляди регистрирани случая на ден. Както вече уточнихме, в момента няма и 500 случая на ден. Ситуацията е спокойна.

- Наложително ли е отново да обърнем поглед към ваксините и да се имунизираме срещу вирусите?

- По-възрастните хора не е лошо да си сложат ваксина, ако имат желание. При по-младите ще премине по-леко. COVID версията в момента не е толкова агресивна, както беше преди година-година и половина. Както се казва - младите ще го изкарат накрак. По-възрастните и особено тези, които са го карали вече, защото има неприятни дълготрайни последици, е желателно да се ваксинират. Но никой не е задължен насила да го прави.

- Споменахте ръст до средата на ноември. Какво да очакваме след това?

- При ситуацията, която е сега, тоест при тези коефициенти на разпространение и на излизане от епидемията, след средата на ноември се очаква да започне затихване на вълната. Няма да има проблем за коледните и новогодишните празници. Ако българинът прави големи събирания и не спазва никакви мерки, тези коефициенти може да се променят. Но това е малко вероятно. Голяма част от хората вече са съобразителни и знаят как да действат, за да не изтеглят те късата клечка. Защо да го правят, като може да се размине и да не го правят?

- Със следващия въпрос леко навлизаме в психологията. След като веднъж сме минали по този път, сега ще бъдем ли по-подготвени в личен и здравен план за нова вълна?

- Най-ценното човешко качество е да забравя. Много хора вече са забравили какво е било, с изключение на тези, които са го прекарали и имат по-дълготрайни ефекти. Останалите няма да вземат кой знае какви мерки. Броят на регистрираните случаи е милион и нещо. Имаме 5 милиона души, които по същество изобщо не са се сблъсквали с този вирус. Затова и не може да очакваме повишение на нивото на подготвеност.

- В края на пандемията се заговори, че COVID ще стане сезонен вирус, с който ще се сблъскваме всяка година. Влязохме ли вече в тази матрица?

- Натам отиваме. Стана като грип и също толкова изменчив. Затова всяка година ваксината трябва да се адаптира към версията на вируса, която ще дойде. Коронавирусът утихва и не мисля, че в бъдеще ще ни създава големи проблеми. Освен ако не бъде пипнат от човека в някоя военна лаборатория. Тогава може да стане неприятно.

- Да очакваме ли отново да се сблъскаме с мащабна пандемия?

- Възможно е. Вирусите от този вид имат 7 различни вариации. Ние сме видели три от тях - свински грип, птичи грип и COVID. Остават още четири. Те се разпространяват през десетина години, така че е напълно възможно след 2030 г. отново да се появи нещо подобно. Има значение населението на Земята, което постоянно расте, а така се увеличават контактите. Ако "нещо" прескочи от животните към човека, е възможно да има пандемия. COVID беше относително безопасен, като в историята има много по-опасни вируси със 70-80% смъртност. При коронавируса беше 3,5% смъртност, което не изглежда кой знае какво на фона на някои други вируси. Може да има много по-опасни пандемии и затова трябва да се пазим.

Четете още

Проф. Витанов след последния си здравен доклад:  COVID си отива, сега мога да напиша "Война и мир"

Проф. Витанов след последния си здравен доклад: COVID си отива, сега мога да напиша "Война и мир"

Проф. Николай Витанов: Грипът ще отслабне след седмица

Проф. Николай Витанов: Грипът ще отслабне след седмица

Реклама
Реклама
Реклама