Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16371210 www.bgdnes.bg

Безпрецедентен съдебен гаф спасява Митьо Очите!

  • Невиждан до момента гаф на Темида
  • Процесът срещу Димитър Желязков разпределен на грешен съдия, сещат се година по-късно

Обрат по делото спасява за момента Митьо Очите! Невиждан до момента гаф в съдебната ни система беляза процеса срещу Димитър Желязков - делото срещу несебърския крими бос и компания е разпределено на грешен съдия. Спират го, докато не изяснят ситуацията. Това стана ясно на последното заседание в Софийския градски съд (СГС).

Реклама

Съдийката, която гледа процеса срещу Митьо Очите, изведнъж се сети, че по закон не може тя да води делото срещу него, защото то е грешно разпределено след затварянето на спецсъда в София, където няколко години се правеха опити то да стартира. Докато не се изясни този проблем, делото е на пауза.

След закриването на специализирания наказателен съд процесът срещу Димитър Желязков за ръководител на организирана престъпна група бе преместен в СГС. Точно тогава става фаталната и нечувана досега грешка. Вместо съдия Лидия Георгиева, която следеше делото години наред, да продължи да е начело, то е прехвърлено на друг съдия - Петя Тропчева. Това се случва миналата година, когато закриват спецсъда. Според закона обаче, когато един съдия е гледал дело в спецсъда, той и само той трябва да продължи да се занимава с него, освен ако няма някакви извънредни обстоятелства. Например даденият съдия да се е преместил в друг град или вече да не е на служба. Случаят тук не е такъв, защото съдия Лидия Георгиева в момента работи като магистрат не къде да е, а в СГС. Тук идва въпросът, защо делото не е продължило под неин надзор, а е прехвърлено на друг съдия. Както и защо се сещат всички за това чак след 1 година. На тези въпроси отговор няма - сигурно е просто административна грешка.

Това тепърва предстои да се установи от заместник-председателя на СГС и ръководител на Наказателното отделение към съда. Разпореждането на Темида е окончателно и не подлежи на обжалване.

Проблемите на Желязков и компания започнаха преди години след екшън в заведението "4you", след което спецсъдът подпука цялата банда. Впоследствие Очите бе спипан в Истанбул по подозрения, че е опитал да се укрие извън страната. Дни по-рано при спецакция у нас бяха задържани други ъндърграунд герои, които по-късно осъмнаха с обвинения, че са част от кримибандата, ръководена от Желязков. Митьо Очите и още 12 души са погнати, че са били част от престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Желязков е обвинен за ръководител на групата, която според прокуратурата е действала в периода 2013-2018 г.

В началото на 2020 г. започна и процесът в спецнаказателния съд, но там прокуратурата търпи сериозен провал. Към момента делото отново е до под кривата круша, а в самото начало нещата уж тръгнаха. Преди над 3 години процесът започна нормално, като в рамките на няколко месеца бяха разпитани и свидетели, сред които и ключовите потърпевши Йордан Йорданов - Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Йорданов и Симеонов се жалват, че са били подложени на изнудване, заплахи и палежи. По едно време доста изненадващо Йорданов и Симеонов оттеглиха голяма част от показанията си. Впоследствие беше открит и конфликт на интереси и делото отново бе прекършено в зародиш.

Изводът за всички тези години е, че винаги се намира някаква вратичка в закона, която да използват адвокатите на кримибандата, или пък обвинителният акт на прокуратурата куца по някакъв начин и го връщат на поправителен. Дали казусът ще бъде изяснен и кога и как ще се случи това, предстои да разберем.

Реклама

Промените след закриването на спецсъда

С влизането в сила на новия закон за съдебната власт след закриването на спецсъда у нас първоинстанционните наказателни дела пред специализирания наказателен съд стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието. Тоест съдията, който е започнал делото в спецсъда, трябва да го гледа и в Софийския градски съд. В случая на Митьо Очите това е далеч от реалността, което поражда поредните проблеми в процеса, а давността си тече. В този случай законът работи в полза на Очите заради нелепата грешка на Темида.

Престъпният бос е на свобода

В момента Митьо Очите е на свобода, след като години наред бе под домашен арест с електронна гривна на глезена. Темида измени мярката на Желязков в края на май тази година и го пусна на свобода срещи 20 бона гаранция. Оттогава Желязков най-свободно си бръмчи из Несебър.

Четете още

ОБРАТ! Процесът срещу Очите се местел в Бургас

ОБРАТ! Процесът срещу Очите се местел в Бургас

ОКОНЧАТЕЛНО! Съдът пусна Митьо Очите на свобода!

ОКОНЧАТЕЛНО! Съдът пусна Митьо Очите на свобода!

Реклама
Реклама
Реклама