Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16414594 www.bgdnes.bg

ШОК! Милионите от 7 инкасо обира потъват вдън земя

  • Почти всички кражби остават неразкрити
  • Шедьовърът на Жоро Милионера - единствен пипнат, но не и плячката му

Инкасо обирите у нас са добре планирани и изпипани до последния детайл. Да не говорим, че мерките за предотвратяването им не мърдат от години. Повечето от големите удари остават неразкрити, като голямо изключение прави обирът на Жоро Милионера, който бе заловен, но пък парите не бяха открити. Ето някои от най-дръзките похищения на бронирани возила у нас.

Реклама

Само преди броени дни трима неизвестни към момента професионални обирджии думнаха бронирана кола пред банката на площад "Македония" в Благоевград. Апашите следят дълго време кога инкасото прибира парите от трезора и избират идеалния момент за действие. На 2 декември около 6 часа сутринта, тримата бандити изчакват охранителите да вземат парите и да ги метнат в бронираното возило. Колата не минава и 50 метра, когато триото атакува. В суматохата крадците раняват тежко единия от двамата охранители. Вземат парите и се омитат. По неофициална информация може да става въпрос за 2 милиона лева. На следващия ден колата е намерена опожарена. Към момента разследващите смятат, че става въпрос за една и съща банда, която върлува из страната от няколко години.

Друг обир, но доста различен, се разиграва на 8 март в 11 часа пред голям супермаркет във Враца. Тогава двамата охранители крайно непрофесионално зарязват колата с плячката на паркинга на супермаркет и влизат вътре. Когато излизат, разбират, че някой е ошушкал парите. От возилото липсват 300 хилядарки. Все още има спекулации за това дали е разбита ключалката, или вратата е била отворена. Двамата охранители на инкасото също се разследват. Към момента няма данни да са участвали в обира, също така няма и заподозрени за големия удар. Дали бандата, която удря инкасо автомобили, се е завърнала за поредната плячка, се чудят разследващите. Почеркът обаче този път е различен.

През 2022 г. на паркинга на мол до Околовръстното в столицата две коли с фалшиви украински номера запушват инкасо автомобил. Няколко въоръжени с маски задигат крупната сума от над милион, която е приготвена за зареждане на банкомати, и се омитат. Малко по-късно са открити запалени и изгорени двата автомобила, а от обирджиите няма следа и до ден днешен.

През 2021 г. четирима въоръжени блокират инкасо автомобил в района на Перник. Обезоръжават охраната на бронираната кола и задигат парите. При грабежа са откраднати половин милион лева. Ударът е професионално осъществен. Бус и джип паркират на паркинга на бензиностанция и заведение за бързо хранене. Бандитите чакат в засада цели два часа, за да дойде автомобилът. Преди това се предполага, че са следели маршрута на бронираната кола многократно, за да изпипат всички детайли. Номерата на буса и джипа на бандитите са издадени за други автомобили. Те не са фалшиви или крадени, а се оказва, че са на бракувани коли. Бусът прилича на такъв, който превозва работници. След успешната засада бандитите вадят пушки и патлаци. Това принуждава охранителите на инкасото да излязат. В този момент с приклада на пушката нападателите удрят единия от гардовете в лицето, прибират няколко чувала с пачки и се омитат в обратна посока по автомагистрала "Струма". Целият екшън е запечатан от охранителни камери. Все още няма и следа от отраканите бандити.

Четири месеца преди този удар и друг инкасо автомобил бе ограбен. Разследващите предполагат, че двата обира имат връзка и може да са извършени от една и съща банда. Тогава сценарият е подобен. Екшънът се разиграва отново в Перник на 18 декември 2020 г.

Сигналът за удара е подаден към 16 ч. Тогава въоръжени и маскирани мъже нападат двама охранители. Прибират чувалите, в които има около 1 милион лева, мятат се на джипка и потеглят. Двамата охранители не са пострадали сериозно. Обирът се случва в един от крайните квартали на Перник, в близост до клиентски център на ЧЕЗ, който се намира в квартал "Могиличе". Грабителите са имали оръжие, но то не е използвано, казаха тогава от полицията. Работи се по версия, че обирджиите са имали вътрешна информация. Две години по-късно няма следа от тях. Разследващите са твърдо убедени, че става въпрос за една и съща банда, и всички инкасо фирми в Перник все още са на тръни да не ги погне професионалната шайка.

Реклама

Две години преди пернишките удари, през март 2018 г. в Плевен, двама мъже свалят шофьора на бус инкасо, който е спрял, за да събере оборота. Бандитите, които са с перуки, потеглят с инкасо автомобила и го закарват до място, където ги чакат други двама техни авери с кола за бягство. Прехвърлят пачките в другата кола и се омитат. В жилището, в което са намерени крадците, са открити три късоцевни бойни оръжия, боеприпаси за тях, както и патрони за автомат "Калашников". Открита е голяма сума пари, както и специфични опаковки, в които са транспортирани парите по изискване на VIP Security. Делото срещу обирджиите още тече. Задигнатата сума е малко над 200 бона.

Година по-рано отново бе ударен инкасо автомобил - през септември 2017 г. трима мъже обират кола с близо 400 хилядарки в нея. Зрелищният обир се разиграва в столичния квартал "Овча купел". Обирът става само на метри от столичното 149-о училище в оживения квартал. Тримата въоръжени нападатели погват охранителите на инкасото час преди полунощ. Вземат плячката и духват с тъмен джип. И тези бандити потъват вдън земя. Най-известен си остава случаят с Жоро Милионера през 2012 г. (виж карето).

Ударът на Георги Енев

Перфектният обир на инкасо автомобила Георги Енев, по-известен като Жоро Милионера, извършва в Пловдив на 22 юни 2012 г. Тогава е на смяна и превозва с колегата си Манчо Юруков почти 1,5 милиона лева, собственост на три банки.

Енев, който е охранител на самото инкасо, подлъгва Манчо да отиде да купи дюнери. След което Енев взема чувалите, мята ги в колата за бягство, която е оставил там преди дни, и дим да го няма. След като скрива пачките, Милионера се предава на ченгетата. Темида го заковава с 12 г. решетки, но и до днес остава тайна къде са парите. Милионера бе освободен в края на март 2022 г., а впоследствие изчезна - най-вероятно с дълго чаканата си плячка.

Четете още

Планирани до детайли са инкасо обирите у нас

Планирани до детайли са инкасо обирите у нас

Жоро Милионера изчезна с крадените милиони

Жоро Милионера изчезна с крадените милиони

Реклама
Реклама
Реклама