Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16428599 www.bgdnes.bg

ОБИРЪТ НА ВЕКА! 30 кг злато и диаманти свиват от ЦУМ

  • За 1,3 млн. лв. е плячката на бандитите
  • Осъдените обирджии духват в чужбина, за да отърват затвора

С 27 кг злато и торбичка с диаманти са избягали от България двама от осъдените за най-големия грабеж на бижута у нас през последните години - този на златарски склад в ЦУМ в София. Бандитите са се измъкнали от общо 14 години затвор малко преди да бъдат вкарани в пандиза.

Реклама

Тодор Мирчев и Николай Видолов получават присъди от по 7 години лишаване от свобода, които са потвърдени на 11 декември 2013 г. от Върховния касационен съд. Престъпниците, които извършили дръзкия обир, маскирани като полицаи, през 2003 г., успели да скрият 27 килограма от ценната плячка, която към момента се оценява на над 1 млн. и 300 хил. лв. 

Тодор Мирчев и Николай Видолов са се измъкнали от страната и с торбичка с шлифовани диаманти, задигнати при същия грабеж в центъра на София, установи разследването, пише в."24 часа".
По оперативни данни двамата бегълци от правосъдието били засечени в първите месеци от изчезването да харчат пари в Англия, но по-късно следите им се губят. Третият осъден за дръзкото престъпление Георги Стефанов също се е укрил, когато е трябвало да бъде прибран в затвора, но два месеца по-късно е бил арестуван и отведен зад решетките.

Години преди да се превърнат в поредните богати бегълци от правосъдието, Николай Видолов и Тодор Мирчев планирали до най-малката подробност обира на златото от склада на едро на турската фирма "Итал голд" в ЦУМ. Там зад плътна дървена врата с шпионка е салонът с щандове, на които са изложени изящни изделия от благороден метал - бижута с диаманти, пръстени, синджири, ланци, обеци, гривни от злато, гравирани ръкавели, златни сувенири и пр. Малко по-навътре пък в отделен офис с бюро, фотьойли и метални каси се пазят най-скъпите и ценни бижута. В магазина на третия етаж няма витрини и не всеки може да пазарува. Там се продавали основно бижута на едро. 

Два дни преди обира - на 29 март 2003 г., в магазина пристигнал мъж в полицейска униформа, придружавал го цивилен. Пред 25-годишната студентка Нигяр Иса, която приемала клиентите, двамата се представили за служители на Икономическа полиция. Казали, че са дошли да проверят дали се продава немаркирана стока. Тъй като документите и част от стоката били заключени в метални каси в офиса, полицаите менте се разбрали с момичето да подготви всичко за "проверка" в началото на следващата седмица. Иса казала за посещението на двама от собствениците Агоп Авшарян и Андрей Андреев.

По това време единият бил във Варна, а другият - в Истанбул. Разбрали се единият да се върне, за да подготви всички документи за вноса на златото. На 31 март 2003 г. Авшарян и съпругата му излезли от магазина към 12 ч., като преди това подготвили всички документи за "проверката".

Половин час по-късно ченгетата менте решили да действат. Николай Видолов отново облякъл полицейска униформа, на която дори имало фалшиви нашивки с две звезди на раменете. Носел служебна карта менте и пистолет. Мирчев носел сак и ролки с лейкопласт. Двамата изключили джиесемите си, но дори така клетката на мобилния оператор засякла категорично местонахождението им, установило разследването по-късно. Така екипирани, обирджиите се качили на третия етаж в ЦУМ и позвънили на вратата на склада. Продавачката Нигяр видяла през шпионката двамата "полицаи" и им отворила. С влизането Видолов и Мирчев започнали да оглеждат бижутата, които са приготвени за тях в търговската част. После тримата отишли в офиса в дъното на помещението. Иса им дала счетоводните документи, но поискала "полицаите" да се легитимират. Видолов извадил служебна карта с негова снимка. През това време Мирчев нападнал Нигяр в гръб. Стиснал я за гърлото и запушил устата й. След това Видолов завързал момичето и залепил устата му с тиксо. Сложили я на стол и я омотали с лейкопласт към него. Обърнали стола така, че завързаната продавачка да е с гръб към тях, и започнали да изсипват таблите с бижута в сака си. Иса видяла как единият от обирджиите прибира торбичка с шлифовани диаманти от бюрото в офиса на магазина. 

Реклама

В този момент неочаквано някой позвънил на вратата. Обирджиите замръзнали, но след минута мълчание опасността отминала. Секунди преди да си тръгнат необезпокоявани с 30 килограма златни бижута и диаманти, единият бандит сипал вода върху ръцете на Нигяр, а другият й казва: "Обирът е по поръчка!". После престъпниците изчезнали с плячката.
Вързана, продавачката успяла някак си да се добере до вратата, която била отворена, и започнала да тропа с крака. Охраната чула шума и пристигнала. Изходите на ЦУМ били затворени веднага, но обирджиите вече били далече с плячката.

Крият плячката в резервна гума

Само за няколко дни ченгетата влезли в следите на обирджиите. Първи бил задържан помагачът им Георги Стефанов, който пробвал да изнесе 2 кг от плячката към Гърция. Златото било скрито в резервната гума на колата на нищо неподозираща лекарка, която Георги омаял с обяснения в любов и й обещал романтична ваканция в южната ни съседка.

От резервната гума митничарите извадили 207 синджира, 21 чифта обеци и украшения за общо 35 706 лв. В жилището на Стефанов са открити накити за още 2817,84 лв. Малко по-късно ченгетата закопчават Видолов и Мирчев. Задигнатото над 27 кг злато така и не било открито. Последвал процес и докато делото се точело по различните инстанции, обирджиите били освободени с по-леки мерки, а съдът им разрешил многократно да пътуват в чужбина.

Четете още

Изплуваха нови разкрития за инкасото обира в Благоевград

Изплуваха нови разкрития за инкасото обира в Благоевград

Обири и наркотици белязаха 2022 г.

Обири и наркотици белязаха 2022 г.

Реклама
Реклама
Реклама