Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16445374 www.bgdnes.bg

Връщат икаруса по софийските улици

"Червеният дракон", който властваше по софийските улици над 40 години, отново ще се завърне, но този път не като редовно превозно средство от градския транспорт, а като атракция! Това съобщаат от ръководството на "Столичен автотранспорт" ЕАД.

Идеята е емблематичният автобус икарус да се превърне в историческо превозно средство, което да се предлага за наемане за атракционни и специални превози. Общинският съветник Карлос Контрера депозира писмо до кмета на Столична община Васил Терзиев, с което предлага коледна ретро линия, която да се движи от 18.12 до 24.12 включително на всеки час от 12 до 17 ч с начална и крайна точка спирката на пл. "Свети Александър Невски". 

Реклама

Автобусът е преместен от гараж Дружба в неговия стар дом - гараж Малашевци, където ще носи инвентарен номер 2600. Техническият колектив на гаража вече работи по извършването на обслужване на реставрирания автобус, а следващите дни ще инсталира и аудиосистема с възможност за възпроизвеждане на музикално съдържание и включване на микрофони за съпроводител. 

Автобусът "Икарус 280.59" е работил до 2015 година в поделение "Малашевци" под инвентарен номер 2412. През 2017 година започва работата по неговата реставрация, след като е преместен в гараж "Дружба". За първи път е представен пред обществеността през януари 2021 година, когато се честват 120 години от тръгването на първия трамвай по софийските улици. От тогава до момента, той е наеман няколко пъти по различни поводи. 

Реставрираният "Икарус" може да бъде чудесна идея за запомнящи се тържества като балове, сватби и чествания на юбилеи. Вълнуващото пътуване във времето може да бъде и екстравагантен подарък за рожден ден. Докато в Европа от години се практикува предоставянето на услуги с исторически автобуси, тролеи и трамваи, то у нас това е все още недостатъчно популярно.

Софийският градски транспорт обаче пази не само това бижу - в халето на гараж Дружба се намира и един от двата двуетажни автобуси, с които от 1998 до 2002 година се е обслужвала линия 42 от автостанция "Захарна фабрика" до центъра на Банкя.

Четете още

Сара на Папи Ханс върти геврека на "Икарус"
Сара на Папи Ханс върти геврека на "Икарус"

Сара на Папи Ханс върти геврека на "Икарус"

До средата на годината спират и последния Икарус в София
До средата на годината спират и последния Икарус в София

До средата на годината спират и последния Икарус в София

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама