Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16783246 www.bgdnes.bg

Синоптикът Петър Янков: Идват минус 18 градуса

В края на януари се задава затопляне, но и нови снеговалежи 

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ, като подготвя и стартирането на първия български метеорологичен телевизионен канал Метео ТВ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

- Г-н Янков, зимата май най-сетне дойде и се показва в пълния си блясък - със снеговалежи и ниски температури. Колко дълго ще продължат валежите и заледяванията?

Реклама

- Натрупаната снежна покривка в населените места ще се задържи поне до края на седмицата. В северните райони и Предбалкана е между 5 и 10 сантиметра, а в южните райони е 1-2 сантиметра. По Черноморието бързо ще се топи снегът, но в петък ще има нова порция студен и влажен въздух от север. Ще проникне в страната и ще се настани. Тогава в североизточните райони ще превали слабо сняг, а в събота ще вали в цялата страна, като в Северна и Западна България ще бъде по-продължително. Новата снежна покривка ще бъде около 2-3 сантиметра. Валежите ще бъдат най-слаби отново в южните райони.

- Да се готвим ли за още по-ниски температури?

- Ще бъде студено. Този въздух, който ще проникне от север, ще създаде по-различна обстановка от валежите през изминалите дни, които бяха от циклон от Средиземноморието. Сега от североизток ще се спуска влажен и студен въздух и валежите ще започнат първо в североизточните райони в събота, но в неделя вече ще поотминават. Характерното за температурите в населените места е, че ще бъдат между минус 8 и минус 13 градуса. В някои райони като Велико Търново, Ловеч и Северна България минималните ще достигат до минус 15 - минус 16 градуса. Визирам днешния ден.

- Какво ще е положението в планините в разгара на ски сезона?

- По планините чувствително ще се понижат температурите. В събота и неделя скиорите ще се радват на нова снежна покривка и почти идеални условия за практикуване на ски и сноуборд. Трябват да се подготвят за мразовити температури - на около 2500 метра ще са минус 15 - минус 18 градуса. На височината на планинските ни курорти ще бъдат минус 13, като през деня ще достигат минус 8 - минус 10 градуса. Говорим за височина около 1300 метра. Тези, които ще карат ски по пистите на планините в Западна България, ще трябва да очакват и слаби снеговалежи. Това ще създава проблеми и трябва да бъдат внимателни. Да са добре облечени и да се пазят от премръзване. Прекарването на почивните дни сред природата ще е приятно, когато си подготвен за изненадите на времето. Когато си неподготвен, омокрен и без необходимите топли дрехи, преживяванията са неприятни.

- Ако се върнем към ниското, трябва ли шофьорите да са особено внимателни при толкова минусови температури и има ли опасност от заледявания?

- При тези условия винаги има заледявания, но най-опасно става по пътищата при положителни температури - между 0 и 4 градуса. Тогава шофьорите се отпускат и си мислят, че няма заледявания, а то има. Минусовите температури държат в напрежение шофьорите. Ако термометрите в колите ви показват 3-4 градуса, бъдете внимателни на пътя, особено по настилки по северните склонове и завои. При тези условия пътните настилки до края на седмицата при всички случаи ще бъдат заледени и опасни. Трябва да се внимава много със знаците за скоростта. То с всички знаци трябва да се внимава, но сега скоростта е особено важна. Мога да го кажа от опита ми на физик, тъй като съм изпробвал при влажна пътна настилка да наруша ограничението на скоростта.

- Какво показа това проучване?

Реклама

- Ако карате с 5-10 км/ч над допустимото, е фатално. Никакви механизми на колата и спирачки няма да ви помогнат. Законите на физиката са в пълна сила и колата се държи като едно твърдо тяло, което се подхлъзва. Скоростите по пътните знаци са изчислени много добре и трябва задължително да се спазват, особено при влажна пътна обстановка. При суха може да превишиш с 5-10 км/ч и да не е фатално, макар че не го препоръчвам на никого да го прави. Като физик съм изпитал тези ограничения на скоростта, които трябва строго да се спазват. Намаляването на скоростта повишава сигурността. Но внимавайте да не е прекалено ниска, защото пречите на останалите участници в движението.

- В близко бъдеще да очакваме ли нормализиране на синоптичната обстановка и покачване на температурите?

- Около 22 януари се очаква също да бъде студено, с януарски температури. След това, в края на третата десетдневка - около 25 и 27 януари, отново се очакват снеговалежи, но ще бъде по-топло. По планините снежната покривка е средно 50-80 сантиметра. На връх Ботев значително се повиши. При затоплянето след 22 януари и валежите от сняг трябва да се спазват означенията на пистите, тъй като лавинната опасност се повишава. Винаги има опасност от навявания по склоновете, но сега ще бъдат по-малко по върховете и билата. Новонавалелият сняг предизвиква желания за спускане по неотъпкани писти и изживяванията са приятни, но трябва да се внимава. Сигурността е по-важна от екстремните преживявания.

Четете още

Синоптикът Петър Янков: Студ и сняг след Ивановден

Синоптикът Петър Янков: Студ и сняг след Ивановден

Синоптикът Петър Янков: Пролет на Коледа, сняг за Стефановден

Синоптикът Петър Янков: Пролет на Коледа, сняг за Стефановден

Реклама
Реклама
Реклама