Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16833658 www.bgdnes.bg

Искаме поне условни присъди за лекарите, погубили родилката Деяна

Адвокатът на майката на издъхналата 19-годишна родилка:

12 г. влачат делото, има опасност да изтече давността

"Надяваме се да не изтече давността, която е 15 години, а вече минаха над 12. Затвор не очакваме да получат лекарите, които са отговорни за смъртта на 19-годишната Деяна. Искаме наказателното дело да свърши възможно най-скоро и медиците да получат условни присъди." Това каза пред "България Днес" адвокат Антония Димова, която брани в съда интересите на майката на издъхналата Деяна, която загуби живота си на 24 октомври 2011 г.

Коментарът на адвокат Димова идва след поредното заседание, което имаше не една и две спънки. Петорната експертиза, която се очакваше преди дни, не беше готова - на експертите им били необходими още няколко месеца, защото трябвало да отговорят на 30 въпроса. Другата спънка в процеса срещу шестимата лекари, които според майката на Деяна са отговорни за трагичната смърт на дъщеря й, бе, че за пореден път двамата ключови свидетели не се явиха пред Темида. Съдът обяви свидетелите за принудително довеждане на следващото заседание, което ще е на 22 април.

Реклама

"Затвор при лекарите няма как да се получи. Няма лекар, който да е осъден ефективно. Искаме поне условно да си понесат наказанието. След като свърши това дело - наказателният процес, тогава вече ще заведем гражданско за обезщетение. Тук проблемът е, че давността изтича. Това е, което ни притеснява. Давността е 15 години, а вече минаха над 12 години. Надяваме се на скорошно приключване на наказателния процес. Това ни е надеждата, защото все пак в момента делото е на първа инстанция. Съдебният състав дава всичко от себе си, за да приключи най-скоро процеса", споделя своите притеснения адвокат Димова.

Според адвокат Людмил Рангелов, който брани интересите на лекарите, делото е изключително тежко и вина трудно ще бъде доказана.

"След 13 години да се изясняват причините за смъртта на един човек, който и да е той, е изключително сложно. Когато се касае за смъртта на толкова млад човек, едва на 19 години, вече става много трудно", коментира адвокат Рангелов пред "България Днес".

Припомняме, че на 12 септември 2011 г. 19-годишната Деяна постъпва в АГ "Шейново", където избира да роди своето първо дете. Дежурен тогава е д-р Лозанов, един от подсъдимите. Вземат решение, че трябва да бъде направено секцио. Операцията извършва лично д-р Лозанов. Младата жена ражда прекрасно и здраво момченце. След това гинекологът пристъпва към възстановяване на направените разрези, но пропуска да отстрани цялата плацента от матката. Така оставените части стават причина за превръщането на матката в огнище на сепсис.

Същия ден д-р Байданова-Василева, която също е на подсъдимата скамейка, е лекуващ лекар на младата жена. Още на следващия ден след раждането родилката започва да изпитва силни болки и неразположение. Това й състояние се дължало на вече започналия сепсис поради настъпилата инфекция в резултат на забравените част от плацента и околоплодни обвивки. През следващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя дори колабирала. Д-р Василева не назначава нито едно изследване и не помага по никакъв начин на Деяна. На 16 септември въпреки усложненията при родилката д-р Байданова взема решение да я изпише.

На 20 септември Деяна е приета в тежко състояние в "Пирогов". На същата дата след разширен консилиум било взето решение на 19-годишната жена да бъде извършена диагностична лапароскопия. Операцията извършил д-р Филипов, друг подсъдим. Като консултанти на място били повикани д-р Червеняков, д-р Христов и д-р Цеков, също подсъдими. При прегледа установяват, че се налага спешна операция. Трябва спешно да се отстрани матката на родилката и вторично засегнатото дебело черво. Но д-р Филипов и екипът му преценяват, че може и да изчакат няколко дни. През следващите дни състоянието на родилката продължава да се влошава. На 28 септември Деяна била преместена в Клиника по нефрология към УМБАЛ "Александровска", а на 7 октомври е извършена лапаротомия, при която отстраняват матката и част от дебелото черво и забравената плацента.

Реклама

Въпреки положените усилия от страна на медиците в Александровска болница на 24 октомври 2011 г. 19-годишната Деяна умира от сепсис. Тогава майката на младото момиче - Людмила Велинова, се присъединява към прокуратурата в делото срещу лекарите. Вече над 12 години процесът се тътрузи. Очаква се да има някакво развитие на 22 април, когато експертизите ще са готови и свидетелите бегълци ще бъдат доведени принудително.

 Обвиняемите лекари

По делото са обвиняеми шестима лекари - д-р Явор Лозанов и д-р Елена Байданова-Василева от "Шейново" и д-р Антоний Филипов, д-р Александър Червеняков, д-р Владислав Христов и д-р Христо Цеков от "Пирогов". На всеки един от докторите е повдигнато обвинение за това, че при независимо съизвършителство при непрофесионална небрежност са причинили смъртта на пациентката Деяна Георгиева вследствие на развил се сепсис. Обвиненията имат две части - първата е оставянето на плацентни части в матката при извършване на цезарово сечение, което е причина за развитието на сепсиса. Втората е забавянето на коремната операция със 17 дни. Това е и причината благоприятният изход от ситуацията да е бил нищожен. Делото продължава на 15 януари, когато ще бъдат изслушани вещите лица, както и трима свидетели.

Реклама
Реклама
Реклама