Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16985327 www.bgdnes.bg

Ветеран от Втората световна война навършва 100 г.

Юбилярят получи медал от министъра на отбраната Тодор Тагарев 

Втората световна война и много тежки сражения преживява столетник.

Никола Николов от великотърновския град Горна Оряховица минава през редица житейски изпитания, за да може преди дни да отпразнува 100-ия си рожден ден. Възрастният мъж е роден на 26 януари 1924 г. в близкото село Водно, но от 16-годишна възраст живее в големия град. Като част от Българската армия по време на Втората световна война участва в сраженията при Косовска Митровица. Служил е в Самоковската бронирана танкова бригада на много трудната и отговорна мисия разузнавач.

"След войната останах в редовете на Българската армия. Винаги ме е вълнувало това и съм искал да бъда част от историята ни. Поради тази причина работих и в търновското висше военно училище, понастоящем Национален военен университет, и в Средно сержантско военно училище в Горна Оряховица, където се пенсионирах", с усмивка разказва Никола.

Реклама

Столетникът е член на Съюза на ветераните от войните. По думите му на празници никога не пропуска да поднесе цветя пред Паметния знак на загиналите във войните. По този повод рожденикът получава медал и поздравителен адрес от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Според Николов тайната на дълголетието е липсата на бездействие.

"Дали ще учиш, пишеш, четеш, ще работиш физически труд, или ще спортуваш, важното е да не бездействаш. Пожелавам на младите да се уважават един друг, да живеят без злоба и с обич към хората", заключи Никола.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама