Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19017611 www.bgdnes.bg

Българските деца в Топ 3 на зарибените към интернет

Децата у нас са сред най-зарибените към социалните мрежи. Това показват данните на регионалния офис на Световната здравна организация за Европа. България се нарежда на тревожното трето място по пристрастяване.

Социалните мрежи стават все по-опасно пространство сред децата и развиват различни зависимости сред тях, казват експертите.

Реклама

Статистиката от регионалния офис на СЗО за Европа показва, че у нас делът на децата, пристрастени към социалните медии, е 17 на сто, с което се нареждаме на трето място след Румъния и Малта.

От Националния център за безопасен интернет смятат, че саморегулацията от страна на децата е бавен и дълъг процес

"Това е процес, не става с един, два разговора. Понякога всеки ден е битка, но тази битка си струва, защото по този начин, когато балансираме ние, като възрастни родители времето на детето пред устройствата, те изграждат една саморегулация и когато са на 13-14 години, няма нужда толкова да следим, те сами се контролират", посочи пред Нова телевизия Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Според данните, през последните години употребата на социални мрежи сред децата и младежите в Европа се е увеличила драстично.

"Страничните ефекти при прекомерна употреба на социалните мрежи при подрастващите, са свързани често с възможност за развиване на депресивни и тревожни състояния. Обикновено има и доста големи проблеми със съня, което води до превъзбуда, но и до по-малко часове сън и това се отразява на тревожността", обясни Дея Шопова, клиничен психолог.

Четете още

КЛОЗЕТНА психология: Бърсането в тоалетната е зависимост

КЛОЗЕТНА психология: Бърсането в тоалетната е зависимост

Адвокат Петър Николов:  Пристрастените към хазарта най-често теглят бързи кредити

Адвокат Петър Николов: Пристрастените към хазарта най-често теглят бързи кредити

Бог и футбол в Отбора на надеждата
Бог и футбол в Отбора на надеждата

Бог и футбол в Отбора на надеждата

Дора Добрева, психолог:
Говорете свободно с децата за наркотиците

Дора Добрева, психолог: Говорете свободно с децата за наркотиците

Реклама
Реклама
Реклама