Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17040058 www.bgdnes.bg

Баба Милка е най-възрастната в Цалапица, стигна 103 г. без нерви и без свинско

Здрава психика е рецептата за дълголетие на столетничката от с. Цалапица 

Здрава психика без излишни нерви и стриктно пазене от вредни храни - тази е рецептата за дълголетие на 103-годишната баба Милка Байрева от пловдивското село Цалапица.

Това сподели пред "България Днес" снахата на столетничката Веселина Байрева, която често се грижи за своята роднина, която е най-възрастният жител на община "Родопи".

Реклама

"Баба Милка спази заръката да се пазят младините за старините. През повечето време беше домакиня и се грижеше за семейството. Пазеше се много от вредни храни и още от млада не вкусваше свинско. Имала е винаги здрава психика, не се ядосваше толкова много и се пазеше от стрес и напрежение, което е много важно, особено в това време", разказа пред вестника снахата Веселина.

В рода на Милка всички са дълголетници. Едната й сестра си отива на 99 години, другата на 96, а брат й на 92. Тя надживява всички.

На 11 януари баба Милка навърши 103 години, а кметът на селото Ивайло Данаилов й поднесе торта, хранителни продукти и финансова помощ. Въпреки достолепната си възраст столетничката сама става и приема даровете.

Вековната жена шета из двора колкото я държат силите. Освен с домакинстване баба Милка се е занимавала със селскостопанска работа. Скромна е и отдадена на труд през годините, а сега за нея се грижат близките й.

Радва се на 5 внуци, 8 правнуци и 5 праправнуци. Освен здравата психика доброто отношение към хората допълва рецепта на баба Милка за дълголетие. Храни се по-малко, но често, обича месо, но никога не е вкусвала свинско. Не се лишава от сладко, но не прекалява.

Реклама
Реклама
Реклама