Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17066466 www.bgdnes.bg

Месо "от епруветка" - спасителна света или поредната мода?

Бъдещето е на генното инженерство

Майсторите в кулинарията - Италия, вече го забраниха на своя територия

"Добър ден, гладни хора! Предлагаме на вниманието ви чисто месо, от което няма да се разболеете и няма да нарушите етичните природни закони." Това гласи част от рекламата на първата в света израелската компания Future Meat Technologies/"Месни технологии на бъдещето", която откри фабрика за производство на лабораторно отглеждано месо. И разбира се, вече продава с успех хамбургери, направени от него.

Според световни медии лабораторно отгледаното месо може да влезе в менюто на всички световни ресторанти още следващата година, но пътят дотам все още е изпълнен с много трудности.

Реклама

Дебатът около синтетичното месо, или т. нар. "месо от епруветка", съвсем не е изчерпан и вероятно тепърва ще се разгаря. И докато преди време подобна идея звучеше като научна фантастика, понастоящем тя се превръща в реалност, като противопоставя защитниците на правата на животните и поддръжниците на традиционното селско стопанство, които се страхуват от изкуствените храни на световни хранителни компании.

Вече има куп доказателства, че синтетичното месо е етична и екоустойчива алтернатива, която ще помогне за решаването на сърдечни заболявания, диабет, рак, изменението на климата, изчерпването на природните ресурси и хуманното отношение към животните.

Но индустриалното производство на култивирано месо е още в началото. Компаниите продължават да търсят начини да намалят разходите си, за да пуснат тези продукти на пазара.

Синтетичното месо е протеинова храна, получена от процес на "ин витро" отглеждане на животински ембрионални стволови клетки, които се извличат от тъканите на пилета, свине и едър рогат добитък и се размножават в контролирана среда. То е различно от месото на растителна основа, получено от храни от растителен произход.

Според анализатори производството на синтетично месо би понижило с около 98% на емисиите парникови газове в сравнение с традиционното производство, тъй като съкращава използването на електроенергия. А освен това намалява и използваното количество вода. Освен това ин витро месото помага да се избегне клането на милиарди пилета, свине, овце и крави всяка година. То не подлежи на въздействието на антибиотици, пестициди и други, до които водят те.

Като цяло недостатъците са по-малко, отколкото предимствата. Най-трудно е да се произведат вкусът и мирисът на истинското месо, както и да се "включат" витамините от "В" комплекс, които трябва да се вкарат отделно, смятат специалистите. Друг недостатък е, че все още няма научни изследвания, които да доказват рискове за здравето на хората, които употребяват ин витро месо.

Реклама

Струва си да се подчертае в случая, че този тип месо няма общо с растителното месо, което е направено основно от соя.

Именно поради факта, че все още не е ясно дали ползата от ин витро месото няма да е същата като при растителното месо, голяма част от компаниите се притесняват да го произвеждат.

Въпреки изброените ползи от синтетичното месо обаче Италия вече забрани ин витро месото на своя територия.

Италианските депутати гласуваха в подкрепа на закон, забраняващ производството, продажбата или вноса на култивирано месо или храна за животни. Това решение правителство нарича защита на италианската традиция. Според министъра на земеделието им Франческо Лолобриджида за тях е важно да "опазят" храната си. "Правим го, за да поддържаме връзката между храна, земя и човешки труд, на която сме се радвали от хилядолетия", каза Лолобриджида пред италианската телевизия.

Законът там забранява синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и не позволява на производителите да използват думи, свързани с месото, върху етикетите, за да опишат растителния протеин. Критиците посочват, че няма нищо синтетично в отглежданото в лаборатория месо, тъй като то се създава чрез отглеждане на естествени клетки без генетична модификация.

Според европейските правила в ЕС за свободно движение на стоки и услуги която и да е страна членка не може да се противопостави на пускането на пазара на даден продукт. Това означава, че ако "месото в епруветка" бъде одобрено на общоевропейско ниво от Европейския орган за хранителна безопасност, то може да циркулира свободно на европейския пазар.

Реклама
Реклама
Реклама