Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17083056 www.bgdnes.bg

НАПРЕЖЕНИЕ в столицата! Див скандал заради спящ таралеж

Ще го изчакат до пролетта, преди да заровят отвора 

Природозащитници се разправят с охрана на забавачка заради възможността в опасен ров да има спящо животинче

Дупка в двора на столична детска градина скара природозащитници и охраната на забавачката! Причината е, че се предполага, че под земята спи таралеж и затрупването на отвора може да доведе до задушаването му.

Реклама

Драматичната история започва преди дни, когато човек от охраната на 107-а детска градина започва да затрупва дупката, за да не пропадне кракът на някое от децата в нея.

"Забелязан е от жена, която през лятото е виждала таралежи около дупката и им е оставяла храна и вода. Тя е убедена, че таралежи спят зимен сън в тази дупка. Жената започва да се кара на охранителя, като се стига до скандал и размяна на груби реплики. Единият продължава да затрупва, другият продължава да изравя натрупаното в дупката", разказва Любомила Кривошиева от фондация "Дивите животни".

Жената е подкрепена и от други хора, което допълнително покачва градуса на напрежението. Извикани са природозащитници, а охранителят е принуен да спре дейността си. Отворът в земята е маркиран с червено-бели ленти, а около него е изградена мини ограда. Има и предупредителна табела да не се ръчка с пръчки и да не се заравя дупката.

"Дали в тази дупка спи зимен сън таралеж няма как да се разбере, без да се притеснят животните. Това, че е виждан таралеж там през активния сезон, изобщо не означава, че същото място се ползва и за зимен сън. По принцип таралежите спят зимен сън поединично, но в града подходящите места не са кой знае колко много, така че не е съвсем изключено и да се пъхнат 2-3 на някое подходящо място. Разравяне на дупката само за да се провери, би било недопустимо притеснение и излишна намеса. Просто трябва да се изчака да приключи зимният сън и тогава, ако се установи, че дупката е била обитавана от таралеж, да се изчака животното да я напусне и да се запълни, за да не представлява опасност за децата в градината", обясняват от фондацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама