Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17083274 www.bgdnes.bg

Младият режисьор Веселин Диманов: Милен Цветков стои рамо до рамо с Ботев

Документален филм за покойния журналист ще тръгне в края на тази година

Обещаващ документален филм за живота на убития журналист Милен Цветков подготвя в момента режисьорът Веселин Диманов. Той стана и автор на хитовото заглавие за харизматичният юрист и преподавател в Софийския университет Кристиан Таков - "Моралът е доброто".

"Милен Цветков може да застане рамо до рамо с Ботев, Раковски, Каравелов. Ако времената са били такива и се е изисквало да се борят в името на свободата на народа, то днес времето изисква хора като Милен Цветков, който се бори за свободата на словото", казва Диманов, който е привършил с първия етап на подготвянето на филма:

Реклама

"Успяхме да направим над 30 интервюта за Милен и по този начин да вземем възможно най-много информация за неговия живот. Цветков е една вдъхновяваща личност с много богата история и е светъл пример за нещата, които за пръв път е представил пред българската публика", разказа за впечатленията си режисьорът и допълва: "Филмът ще бъде фокусиран върху личността му, върху идеята му за свобода на словото. За това, което е допринесъл за българската журналистика".

Диманов е забелязал, че Цветков е имал едно много ясно правило в своята работа - зрителят е на първо място. "Ако зрителят е доволен от това, което гледа, то Милен е бил доволен от това, което прави", сподели режисьорът.

Веселин неслучайно избира да разкаже за историите на уважавани личности, чиито съдби завършват трагично.

"Трябва да се разказва възможно най-скоро за хора, които са направили нещо за нашата страна, а не да се чака 100 години, за да проверим дали са били прави, или не. За жалост това е обичайната практика в България. Хубаво е, докато още има пресни спомени и впечатления от починали значими личности на нашето време, обществото да научи нещо повече за тях", казва режисьорът.

Според него личности като Цветков и Таков са съвременни национални герои.

"Примерът е много важно нещо. Младите хора трябва да имат добри примери за това какво е важно за бъдещето на тази държава. Основата е примерът. Ако няма примери, има деградация", категоричен е творецът.

"С филма за Милен Цветков искам да покажа, че и в България има хора, които се трудят по честен начин и успяват. Такива в чужбина са издигнати на пиедестал и ето че има и примери у нас. При историята на Милен Цветков ще има какво да научат другите хора, другите поколения, както и бъдещите журналисти. Все пак примерът е важна част от еволюцията, от съзряването на една нация. Ако има добри примери, има и добри хора", завърши Диманов.

Екипът на Диманов е интервюирал над 30 души за документалката

Четете още

Филм за Милен Цветков тръгва догодина

Филм за Милен Цветков тръгва догодина

Делото за Милен Цветков точно на три години от смъртта му, вижте дали съвпадението е случайно

Делото за Милен Цветков точно на три години от смъртта му, вижте дали съвпадението е случайно

Реклама
Реклама
Реклама