Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17197036 www.bgdnes.bg

Пияна мартеница е хит тази година

  • За здраве! 
  • Баба Марта изненадва и със сапуни в нейните цветове

 

Доли ЛУКАНОВА

Сливова ракия стана мартеница! По традиция червено-белият символ се носи за здраве, но в случая притежателят му може да си пийва от него, за да не го ловят болести. Шишето с вълшебния еликсир е омотано с традиционните цветове и се вози в каручка. В оригиналната мартеница присъстват калинка за късмет и щъркел, който напомня, че пролетта чука на вратата.

Реклама

Пияната мартеница е сред хитовете тази година, показва проучване на "България Днес". На пазара са се появили всякакви нейни вариации, като някои хора дори продават шише бяло и шише червено вино, презентирайки ги като мартеница.

Тази година баба Марта определено е отключила нестандартно мислене у творците и на сергиите човек може да види от всичко. Сред необикновените украшения за здраве са и сапунените мартеници. Две цветя в традиционните цветове са един от интересните подходи на майсторите. Препратката несъмнено е оригинална, тъй като една от най-важните мерки, за да не се заразяваме с вируси, е тъкмо миенето на ръцете със сапун.

С наближаването на март се появиха и мандали тип "мартеница". Цветните кръгове за здраве, любов, щастие, плодородие и зачеване могат да се намерят във всякакви размери - от 5 до 35 см.

За по-религиозните по сергиите има и мартеници с образа на Богородица. Плетени кръгове с бели и червени конци пазят образа на Божията майка и носят здраве на притежателите им.

За най-малките изборът е най-голям. Освен традиционните любими герои през 2024 г. пускат и лего мартенички. Върху гривна е закачено бяло или червено кубче, а ако децата си ги съберат, могат да построят нещо с частите от конструктора. За най-малките се появиха пухени одеяла в червено и бяло, които да топлят бебетата през капризния месец.

Четете още

Търговците на мартеници в Бургас излизат на бунт заради нова такса

Търговците на мартеници в Бургас излизат на бунт заради нова такса

Българската мартеница победи китайската

Българската мартеница победи китайската

Реклама
Реклама
Реклама