Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17203896 www.bgdnes.bg

Обезопасяват зона в Боровец, където загина грък

За противолавинни оръдия и заграждания в района на Боровец настояват от Българската лавинна асоциация. На мястото преди седмица лавина затрупа гръцки скиори и един от тях загина.

"Във връзка със повтарящите се инциденти в района на "лавината" в непосредствена близост до Маркуджик 3, ски зона "Боровец", на територията на НП "Рила", днес Българска Лавинна Асоциация подаде до Министерство на околната среда и водите Писмо-предложение за изграждане на активна (например Газекс за обезопасяване на склона) и пасивна (заграждения на склона) защита", съобщиха от асоциацията.

Реклама

Предложението им е следствие от наблюденията в годините. "В посочения район всяка зима навлизат голям брой хора - една част от тях са пешеходни туристи, които използват лятната пътека, без да са наясно, че попадат в зона с висока лавинна опасност; втората група са гости на курорта, които излизат от пистите, отново без да са наясно, че попадат в зона с висока лавинна опасност и нямат нужното оборудване; третата група са запознати с опасността хора, с нужното оборудване, които независимо от поставените знаци за лавиноопасна зона, навлизат в склона", обосновават се от асоциацията.

Смятат, че предприетите до момента мерки и информационни кампании не достигат до този голям брой хора и съответно не дават нужния резултат.

Това е и причината да предложат възстановяване на пасивните заграждения на склона и изграждане на активна защита и се надяват предложението им да бъде прието и реализирано.

Четете още

Трън е българският Сибир с -38,3 градуса

Трън е българският Сибир с -38,3 градуса

Лошо! Ергенът Виктор с тежка контузия, извади си рамото

Лошо! Ергенът Виктор с тежка контузия, извади си рамото

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама