Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17306914 www.bgdnes.bg

Всеки десети работещ българин живее в бедност

Всеки десети работещ човек у нас е беден. Причината – месечният му доход е под линията на бедност.

9,7% са работещите бедни в България за 2022 г., сочат данните от анализа на Икономическия и социалния съвет, предава Би Ти Ви.
В сравнение с 2013 г. хората работещи и живеещи около и под прага на минимума са с 2,5 процента повече, въпреки че сега заетостта също се е повишила с над 7%.
В столицата работещите бедни са най-малко. Повечето са концентрирани в областите Стара Загора и Ловеч. Най-много са в секторите: администрация, услуги и хотелиерство.
"Това са хора, които независимо, че са на работа, техните доходи са под линията на бедност. В много голяма част от случаите това са хора, при които един член от семейството издържа цялото семейство", казва Зорница Русинова, председател на Икономически и Социален Съвет.
Основен фактор е образованието. Ако нямате такова, рискът да влезете в капана на работещите бедни е 18 пъти по-висок, категорични са експертите.
Страната ни не е с най-висок процент работещи бедни в Европейския съюз. По-висок е делът им от заетите в Румъния, следвана от Люксембург, Испания, Италия, Гърция, където критерият за бедност е друг.

Четете още

Омбудсманът АЛАРМИРА за проблеми с пенсиите на хората с увреждания

Омбудсманът АЛАРМИРА за проблеми с пенсиите на хората с увреждания

Захари Бахаров се плаши от бедност

Захари Бахаров се плаши от бедност

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама