Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17356610 www.bgdnes.bg

Оставиха хан на Филип Тотю да се срути

Това се казва истински патриотизъм

За 171 г, никой не си даде труда да ремонтира къщата, в която са отсядали Филип Тотю, Ангел Кънчев и поп Харитон

Хан на 171 години в който се отсядали редица български революционери, в това число и Васил Левски, се срути. Историческата сграда, която се намира в Преображенския манастир край Велико Търново, пропадна на 9 март, когато чествахме деня на св. 40 мъченици. Никой от тези, които веят байраци на Шипка и държат пламенни патриотични речи, не си даде зор да спаси историческото място. Въпреки многобройните сигнали за това, което предстои да се случи.

Реклама

"Този хан беше една стара къща, на която, за съжаление, никога не беше правен ремонт. Беше въпрос на време да пропадне, а и добре че така стана, защото беше много опасна за минувачите", споделят пред "България Днес" от Регионалния исторически музей в старата столица.

По думи на служителите неведнъж местните жители са подавали жалба до общината, за да направят ремонт на вековния хан на Преображенския манастир, но уви, никой не откликнал на желанията им.

"България Днес" опита да потърси отговор на въпроса защо историческата сграда е оставена в такова състояние, но от общината обявиха, че не могат да коментират нищо по този въпрос.

"Ханът е построен със средства, дарени от абаджийския еснаф в Търново. Оттогава никой не е влагал допълнителни средства", разказват служителите на музея.

Някои от стените на 171-годишната сграда отдавна били паднали, а вътрешността му от години е превърната в поредното нерегламентирано сметище в старата част на Велико Търново.

Още по времето на отец Зотик Преображенският манастир се превърнал в едно от главните културни и революционни средища в Търновско. От Велчовата завера през 1835 г. до Априлското въстание през 1876 г, е подслон за много революционни дейци - Филип Тотю, Ангел Кънчев, поп Харитон Халачев. В манастира се замонашва сподвижникът на Васил Левски - отец Матей Преображенски, а и самият Дякон неведнъж е намирал убежище в манастира. Преображенската света обител е играла важна роля в борбата на българския народ за църковна и национална независимост. През годините на Руско-турската освободителна война манастирът е превърнат в болница. За благодарност след Освобождението руските воини подаряват на манастира камбаните, полилеите и богослужебни книги за църквата.

Реклама
Реклама
Реклама