Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18937079 www.bgdnes.bg

Майстор Димитър пази оръжия от Баташкото клане (СНИМКИ и ВИДЕО)

*В памет на загиналите и за поколенията

*Помня разказите на хора, които са били деца по време на кървавата баня, казва оръжейникът

Кристиан ИВАНОВ и Добромир ДОБРЕВ, наши пратеници в Батак

България трябва да помни винаги своите мъченици, заклани безмилостно с кървав ятаган от турския поробител. За да не допуснем никога повече народът ни да стене впрегнат в хомота на който и да било потисник! Това е житейската борба на майстор Димитър от Батак, който още от дете знае историята на османските зверства в родния си град.

Реклама

"Да, помня разказите на хора, които са били малки по време на клането - казва оръжейникът Димитър Мирчев, отваряйки вратите на своята работилница. - В моя род също има жертви. Не бива да допуснем паметта на борците за свобода и невинните жертви да бъде изтрита от националното ни съзнание."

67-годишният майстор Димитър намира свой начин да съхранява историята на род и родина. "Всичко започна през лятната ваканция, когато бях пети за шести клас - връща лентата оръжейникът. - Тогава сам направих първата си пушка да гърми. Учил съм се от стари тюфекчии и ковачи. Бях четвърти клас, когато намерих една пушка в реката. Обичах да газя с ботушите във водата и там открих оръжието. Скрих я до едни върби и оттам започна моето увлечение. Възхищавам се от уменията на старите майстори. Гложди ме любопитство, как са успявали да изработят нещо толкова съвършено. Ето тази френска пушка от 1886 г. Ако въстаниците в Батак имаха пет такива оръжия, може би нямаше да допуснат клането. Осем патрона влизат в нея. Изглежда така, сякаш току-що е произведена."

Майстор Димитър е успял да издири и да купи оръжия, които са били собственост на участници в Баташкото клане. Пази в работилницата си ятагани и пушки от страшното време. Някои имат любопитна история. "Един ятаган го видях в градината на баба, която си връзваше доматите с него - разказва Димитър Мирчев. - За мен тези оръжейни артефакти са безценни. Не ги продавам, не бих се разделил с тях. Моите наследници да правят каквото искат след мен. Направил съм и много дарения за музея в Златоград. Всичко това е част от нашата обща история."

Колоритният майстор Димитър Мирчев е учредител на клуба "Родова памет" в Батак. Съмишлениците правят възстановки и участват в много родолюбиви инициативи. Самият Мирчев често е канен като гост в различни училища. Изнася открити уроци. Освен това дава възможност на децата да се докоснат до автентични оръжия, с които е писана българската история.

"За съжаление моят занаят е на изчезване - съжалява Димитър. - Няма кой да го наследи от мен. Но аз самият ще пазя реликвите, докато съм жив."

А ето и демонстрация от майстор Димитър Мирчев, който ни показва на живо как гърми старинна пушка, напълнена с барут: 

Четете още

С калпак вдигат въстанието в Батак

С калпак вдигат въстанието в Батак

Най-зловещите кланета в историята

Най-зловещите кланета в историята

Реклама
Реклама
Реклама