Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17675874 www.bgdnes.bg

Странджанското село Кости след потопа: Не ни е страх от дъждовете!

Местните имат стройна организация, започва и дългоочакваният ремонт 

"Не ни е страх от дъждовете! Имаме готовност. Не се знае природата какво ще каже, но засега държим положението под контрол."

Това сподели пред "България Днес" кметът на странджанското село Кости - Антон Ангелов. На 5 септември миналата година проливни дъждове предизвикаха библейски потоп по Южното Черноморие. Опустошителното бедствие взе и жертви. Редица населени места, сред които и село Кости, бяха под вода. Срутиха се мостове и пропаднаха главни пътища.

Реклама

Тогава местните бързо се взеха в ръце, тъй като през годините село Кости често се наводнява. Случвало се е дори хората да заменят колите си с лодки, тъй като улиците се превръщат в реки при по-сериозни дъждове.

В средата на тази седмица Министерството на околната среда и водите излезе с важно предупреждение за опасно повишение на нивата на реките заради обилни валежи. Във Варна се стигна до кризисни ситуации, след като проливен дъжд се изля над морската столица. Пътни участъци пропаднаха, наводниха се улици и автомобили закъсаха.

"За сряда го даваха много да вали, но при нас капка не капна. Прогнозата всеки ден се сменя. И за следващите дни го дават да вали, но се надяваме слънчевите дни да продължат. Дай Боже по-леко да ни е", допълва управникът.

Иначе планът при аварийни ситуации за всички е ясен. Когато се извие буря, през половин час има дежурен, който ходи до реката, за да следи нивото й. Ако започне да се вдига, хората се предупреждават и имат готовност да напуснат домовете си.

В село Кости са много щастливи и от това, че има наченки дългоочакваният ремонт най-накрая да започне. От миналата година местните чакат дерето да бъде оправено. В момента там липсват предпазните ограждения, а стените му на места са разрушени. Предвидено е разширяване и удълбочаване, както и изграждане на бетонни основи и странични огради. Улиците покрай дълбокия дол също трябва да бъдат поправени, тъй като са в окаяно състояние след безбройните наводнения.

"От септември има пари, има всичко. Тези дни чак започнаха да карат материали. Всички се надяваме да се случат по-бързо нещата и да няма такива големи бедствия вече", казва още Ангелов.

Четете още

Близо 80 българи блокирани в наводненото летище в Дубай

Близо 80 българи блокирани в наводненото летище в Дубай

Село Кости още чака ремонт от държавата

Село Кости още чака ремонт от държавата

Започна ремонт на два язовира след голямото наводнение в Царево

Започна ремонт на два язовира след голямото наводнение в Царево

Николай от бедстващото село Каравелово: Рискувах здравето си, за да се прибера

Николай от бедстващото село Каравелово: Рискувах здравето си, за да се прибера

Реклама
Реклама
Реклама