Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17328326 www.bgdnes.bg

Село Кости още чака ремонт от държавата

Половин година след апокалиптичното наводнение 

Пари има, кой да работи - не, казва кметът Антон Ангелов 

Доли ЛУКАНОВА

Половин година след апокалиптичното наводнение в странджанското село Кости още чакат обещания от държавата ремонт. Пари има, но работници, които да оправят щетите - не.

"Няма никакъв напредък с ремонта. Чакаме. Докога, не знам. Всичко уж е готово - пари има, пък няма кой да работи. Дойдоха, мериха един-два пъти. Все казват, че започват работа, пък нищо не става. Какво чакат?! Да стане другото наводнение", казва пред "България Днес" кметът на селото Антон Ангелов.

Реклама

На 5 септември миналата година проливни дъждове предизвикаха библейски потоп по Южното Черноморие. Опустошителното бедствие взе и жертви. Редица населени места, сред които и село Кости, бяха под вода. Срутиха се мостове и пропаднаха главни пътища.

Министерският съвет отпусна малко над 40 млн. лв. за ремонт на разрушените инфраструктурни обекти в община Царево. С част от парите е предвидено да бъде извършен и ремонт на дерето в село Кости. В момента там липсват предпазните ограждения, а стените му на места са разрушени. Предвидено е разширяване и удълбочаване, както и изграждане на бетонни основи и странични огради. Улиците покрай дълбокия дол също трябва да бъдат поправени, тъй като са в окаяно състояние след наводненията.

"За щастие хората са добре. Всички, които бяха пострадали, са обезщетени и успяха да постегнат домовете си", допълва управникът.

Местните са свикнали с наводненията. Направили са си специална организация, когато завали. През половин час има човек на реката, за да следи нивото й. Ако започне да се вдига, хората се предупреждават и имат готовност да напуснат домовете си.

В момента се работи интензивно по изграждането на новия мост на пътя Царево - Ахтопол. Съоръжението трябва да е готово до 15 април. Целта е движението да бъде пуснато преди старта на летния туристически сезон, тъй като по трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие.

Четете още

Кметът на село Кости пред "България Днес": Господ ни опази от снега!

Кметът на село Кости пред "България Днес": Господ ни опази от снега!

Село Кости след апокалиптичното наводнение:  Готвим се за следващия потоп

Село Кости след апокалиптичното наводнение: Готвим се за следващия потоп

Реклама
Реклама
Реклама