Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1772384 www.bgdnes.bg

Експертът по хранене проф. д-р Донка Байкова: Смъртоносни диети погубват младежи

Гладуването при тийнейджърите, за да отслабнат, и последващата злоупотреба с алкохол могат да причинят смъртта им. Това заяви пред "България Днес" диетоложката и преподавателка в Медицинския университет проф. д-р Донка Байкова. Причина за тревожната констатация на експертката е случаят с натровените младежи в благоевградското село Падеш, чието състоянието е критично, а гладуващо 3 дни момиче е изпаднало в кома. Те решили, че пият ракия, но се оказало, че са погълнали течност за чистачки (виж карето).

"Най-често момичетата започват диети, след като някой им подметне, че са дебели. Те решават да се вземат в ръце и да спрат да се хранят. След 3-ия ден на гладуване обаче някои мозъчни центрове спират да работят и изчезва усещането за глад. Спира да функционира и лигавицата на осемметровите черва. Нейните клетки не се обновяват, отказват да усвоят храната и създават отвращение към нея", разясни Байкова.
Експертката по здравословно хранене изтъкна, че напиването при младежите на гладен стомах може да се сравни с натравянето с гъби. "Алкохол не трябва да се пие на гладно. Трябва да се приемат вода или мазнини, които го разтварят. Полезно е също да се приемат и белтъци под формата на сирене или месо, защото алкохолът е силно токсичен, а мозъчните клетки са уязвими. Злоупотребата с алкохол, комбинирана с гладуване, може да доведе и до фатален край", добави Байкова.

Реклама

Проблемите при тийнейджърите идват и от дефицита на алкохолдехидрогеназа в организмите им. Това е ензим, разположен в стомаха и черния дроб, който разгражда алкохола. "Има хора, които са определяни като слаби пиячи или казват, че се напиват от едно питие. Причината при тях е, че имат недостиг на алкохолдехидрогеназа. Така е и при младежите. Този ензим може да се набавя с консумация на повече кисело мляко", обясни проф. Байкова.


Две деца са в кома

Двама от младежите, пили течност за чистачки на купон в благоевградското село Падеш, са в кома. Момиче на 18 години е в интензивното в благоевградската болница, а момче на 16 г. е в "Пирогов" в коматозно състояние, разкри вчера националният консултант по токсикология д-р Мирослава Петкова.
В болница са общо шестима младежи. Те погълнали течността за чистачки, тъй като препаратът бил розов, в бутилки от безалкохолно и те го взели за ракия. Младежите го смесили с ягодов сироп. Те погълнали общо три литра. Първоначално помислили симптомите на отравяне за обикновен махмурлук. "Състоянието на младежите е много тежко, при всички има риск за живота, те са с увреждане на съзнанието и в шоково състояние" обясни д-р Петкова и допълни, че очевидно децата нямат опит с алкохола.

Реклама
Реклама