Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1777835 www.bgdnes.bg

БСП фалира,взима заеми за вота

След четири години в опозиция БСП закъса финансово.
На заседанието на 48-ия конгрес в събота соцлидерът Станишев обеща оптимистично, че ако дойде отново на власт, ще разкрие четвърт милион нови работни места, а пенсиите ще се увеличат със 70-80%. Докато той чертаеше розови планове, видни червени делегати клатеха глава и признаха пред "България Днес", че БСП се чуди как да върже двата края. "Приходите в партията са почти нулеви", сподели бивш депутат. "Преди седмица на пленума на "Позитано" 20 умряхме от студ. Заради икономии в партийната централа парно почти не се пуска", допълни той.
През 2011 г за президентския вот Сергей Станишев тегли заем от 2 милиона лв. от ДСК. Погасяването му гълтало голяма част от субсидията на партията в момента. Въпреки това от БСП стигнали до извода, че най-вероятно пак ще опрат до този вариант и за предстоящите парламентарни избори. Но този път не само централата, а и общинските и областните организации ще трябва да теглят банкови заеми. Обсъждал се и вариантът да се копира моделът на Обама с даренията. Драмата обаче е, че фирми и граждани не напирали да даряват БСП. Единствените спонсори се очертавали "старейшините" като Румен Овчаров, Румен Петков, Корнелия Нинова. Това обаче никак не са нравело на соцлидера Станишев, който искал да пенсионира "старите муцуни", но нямало как да го направи, ако те даряват партията.
В тази линия на конгреса червените приеха поправка, според която кандидатдепутатските листи вече ще се одобряват от Националният съвет на БСП, а не от местните организации. Поправката вече е разбунила духовете по места и лобитата "Първанов" и "Станишев" пак са извадили шпагите, разкриха запознати. За пореден път въстанала бургаската структура, която минава за една от най-преданите на Георги Първанов. Областният съвет на БСП Ц Бургас, е изпратил до "Позитано" 20 писмо, в което иска ръководството да смени отговорника си за Бургаска област Красимир Янков, който се очертава и водач на местната листа. Решението си бургаските социалисти взели с впечатляващо мнозинство - 30:1 гласа! Протестът обаче бил посрещнат на нож от Станишев, тъй като Янков се ползвал с абсолютното му доверие. Янков е и секретар на БСП по "организационна дейност" и областен лидер на партията във Варна. Той обаче бил в лоши отношения с шефа на градския съвет на червените във Варна Борислав Гуцанов. "Понеже Гуцанов ще води листата във Варна, на нас ни натрисат Янков", възмущават се бургазлии.
На конгреса Станишев предупреди съпартийците си да не редят листите отсега. Оказва се, че е закъснял. В Пловдив например вече се спрягат по няколко варианта. Според единия водач на листата ще е Румен Петков, следван от бившия зам.-кмет Георги Търновалийски, Илия Баташки,  Атанаска Тенева и Захари Георгиев. Соцръководството обаче изчислило, че при този вариант най-много да вкарат 1-2 депутати. Затова се обсъждал и вариант самият Станишев да води пловдивската листа, а след него да са млади местни кадри. Водач на Пловдивската областна листа ще бъде бизнесменът Георги Гергов, следван от представителката на "Евророма" Милена Христова. Георги Пирински пък вече е спряган за водач в Пиринско. Това извадило от равновесие Корнелия Нинова и тя поискала обяснение от Станишев. Той й предложил в замяна листата във Враца. Официално листите на БСП ще станат ясни през май.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама