Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1778097 www.bgdnes.bg

Преводачи бавят делото срещу ислямистите

Делото срещу имамите, обвинени в проповядване на радикален ислям, бе отложено заради две вещи лица.
Първоначално следващото заседание бе насрочено за днес. От администрацията на Пазарджишкия окръжен съд съобщиха, че то ще бъде чак на 11 март. Като причини за двайсетдневното отлагане се посочва заетостта на експертите. Александър Шунин депозирал писмо, в което заявява, че не е готов с поставената му от съда задача поради това, че част от материалите съдържат "обемни и сложни в езиково отношение" религиозни текстове, които изискват повече време и внимание при превода.
Процесът е прекъснат временно заради спор между защитата на подсъдимите и прокурора относно компетентността на Шунин. Според адвокатите арабистът няма пет години стаж по специалността, както изисква наредбата за определяне на вещите лица. Той обясни, че е завършил арабистика в Софийския университет през 2009 г. и в момента подготвя магистратурата си. Завършил е езикови курсове в Дамаск, работил е в арабска редакция на една от българските медии и е заклет преводач.
От вещото лице Александър Кирков е пратен факс, с който уведомява съда, че е в чужбина и е възпрепятстван да се яви в съдебно заседание. Именно Кирков и Шунин трябваше да бъдат разпитани днес и затова се е наложило отлагането на делото от Окръжния съд.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама