Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17918526 www.bgdnes.bg

"Флирт" ни докарва диария и гадене

Нов вариант на COVID 

Не се отличава от обикновените вирусни инфекции, успокоява доц. Мангъров 

Диария, гадене и повръщане носи новият вариант на коронавируса. У нас все по-често се срещат пациенти със стомашно-чревни симптоми, което в началото подвежда специалистите и ги кара да мислят, че става въпрос за друг вирус. Оказва се, че COVID-19 отново е мутирал и този път е създал вариант, наречен "Флирт".

"Симптомите са същите като на остра респираторна вирусна инфекция. Няма от какво да се притесняваме. Коронавирус има, откакто свят светува, но преди 2020 г. не сме го търсили и не е имало тестове, защото подвариантите му не са създавали достатъчно тежки промени", коментира пред "България Днес" специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

Реклама

Наименованието на новия вариант идва от съкращението на аминокиселините на две от водещите мутации - FL от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин и RT от аргинин и треонин. Вирусът продължава да се променя, подобно на всички останали. Случаите на загуба на вкус и мирис са много по-редки в сравнение с началото. Не се очаква сериозна заплаха за здравето на хората, както беше по време на пандемията 2020 г.

"Това, което намират сега, са заболявания, които по нищо не се отличават от вирусните инфекции, които всеки от нас кара по 1-2 пъти годишно. Не е опасно и изобщо няма да има такива последици", категоричен е специалистът.

Последната актуализирана ваксина се прицелва основно към варианта, който беше във възход миналата година, и не действа на новите подварианти. Към момента няма нови препоръки от Центъра за контрол на заболяванията по отношение на ваксинацията.

"Сега говорят за болестта "Х". Още никой не знае къде е и каква е, но знаят, че ще се появи и ще бъде 20 пъти по-смъртоносна от COVID-19. Това са тезите на Световния икономически форум и на Световната здравна организация. В историята на човечеството винаги е имало такива епидемии, но то се е справяло и ще продължи да се справя", убеден е доц. Мангъров.

Четете още

Доц. Мангъров на прага на епидемията: Всички трябва да минем през коклюша

Доц. Мангъров на прага на епидемията: Всички трябва да минем през коклюша

Доц. Атанас Мангъров пред "България Днес": Новият COVID не е опасен!

Доц. Атанас Мангъров пред "България Днес": Новият COVID не е опасен!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама