Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1811542 www.bgdnes.bg

За 15 мин. хванаха убийците, 4 г. няма осъдени

"Не може за 5 минути да убият детето ми, след 15 минути да ги хванат убийците, а след 4 години и 3 месеца да няма никой в затвора или поне в ареста", проплака в съда вчера Зарка Балтова, майка на убития студент Стоян Балтов.


За убийството на Стоян на 5 декември 2008 г. пред Софийския градски съд са изправени Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.
Почернената майка се чуди защо Светлозар не е бил и минута в ареста, а останалите подсъдими са го посочили като бияча, нанесъл ударите.


"Всички, които са го ритали, трябва да си понесат отговорността. Независимо кой колко е ритал, всички трябва да понесат най-тежкото наказание, защото това е убийство. Всеки е убиец - няма един ритал по-малко, а друг повече. Всеки, който е решил с мозъка си да рита детето ми, е убиец!" - категорична е майката.
"Вече 4 години и 3 месеца очаквам. Какво очаквам? Да извършат една кражба и да влязат в затвора. Крадците със сигурност влизат в затвора", ожали се Зарка. Тя разказа как пътувала във влака със затворничка от Сливен, която била освободена. "Крадците влизат в затвора, а убийците - не. Надявам се вече и това да се случи. Искаме най-тежката присъда. Достатъчно експертизи се направиха, за да се удължава и сега делото и да се продължават нашите мъки. Мъките ни не са толкова важни, важно е, че детето ми го няма. Чувстваме се унизени! Усещаме, че се подиграват с нас", реди жената през сълзи.
Според нея не е от значение колко време продължава делото, а крайният резултат. "Не е въпросът в това делото да свърши за една година и да влязат невинни в затвора, а виновните да са навън. Ще чакаме справедливост докрай и няма да се предадем", закани се почернената майка. Тя подчерта, че винаги е присъствала на делото, освен когато е имала здравословни причини.
"Всеки човек си отива от този свят, но зависи как е живял и какво е направил през живота си. Стоян живя 20 достойни години, а убийците му могат да живеят и 99, но са си убийци. Аз съм работила 33 г., плащала съм си данъците, за да може сега съдебната система да използва тези средства и да даде правилната присъда", смята Зарка.
Присъда може да бъде обявена още на следващото насрочено заседание на 12 април. Процесът можеше да приключи вчера, но защитата поиска експертиза дали петима от биячите край "Амнезия" в Студентски град са имали наранявания при побоя и може ли да са причинили травмите на Балтов. Магистратите поръчаха изследването за пълнота, след като такова бе направено за подсъдимия Светлозар Стоилов. В побоя се включили и три момчета - Любомир, Мирослав и Борис, които са само свидетели.
Според друга приета експертиза нараняванията по главата на студента може да са причинени с всяка една от шестте чифта иззети маратонки от биячите. Заради еднаквите шевове по обувките не се знаело кой е оставил отпечатък върху лицето на починалия. По подсъдимия Светлозар нямало и драскотина след мелето, но това не означавало, че той не е ритал падналия на земята Балтов. Вили Георгиев също признава, че ударил студента, защото си мислел, че той го изритал.
Другите двама подсъдими са казали пред разследващите, че именно Светлозар е изритал поне 3-4 пъти жертвата по тялото. Той е и косвеният виновник компанията да си тръгне от дискотеката, защото се напил и охраната го изгонила. И тримата подсъдими отказаха да дадат обяснения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама