Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18153390 www.bgdnes.bg

Синоптикът Петър Янков: 39 градуса ни жегват днес

Не се очакват рекорди 

От утре идва захлаждане, в петък ще има валежи с гръмотевици 

До 39 градуса ще заковат термометрите днес, като това ще е последният жежък ден тази седмица.

Това прогнозира пред "България Днес" синоптикът Петър Янков, посочвайки, че през следващите дни ще настъпи промяна във времето.

Реклама

"Сряда ще бъде последният топъл ден от тази серия, като още довечера ще нахлуе хладна вълна и ще има превалявания в Североизточна България. От утре температурите ще паднат с 5-8 градуса, като ще варират от 29 до 35 градуса, като високите стойности ще се в най-южните райони на страната. В петък валежите ще бъдат придружени от гръмотевици, като в Дунавската равнина може да паднат и градушки. Валежите ще бъдат с летен характер. Очакванията са за средно 25 литра на квадратен метър за едно денонощие, което не е много. Температурите ще паднат и ще бъдат около 23-29 градуса, като в Западна България може да достигнат дори до 21 градуса", коментира пред вестника Янков.

Според синоптика днес не може да очакваме температурни рекорди. "Най-топлите години в близката ни история са били 1918-а и 1982-ра, когато в Плевен например през юни е било 42 градуса. Сега очакванията са, че никъде температурите няма да надвишат 39 градуса. Да, рязкото повишение на температурите от последните дни си е феномен и не е нещо обичайно. Но глобалното затопляне така се проявява в България. То не е във високите температури, които така или иначе имаме тук, а в рязката смяна на затопляне и захлаждане. И важно е да уточня - в тези процеси няма нищо стряскащо", каза още Янков.

В началото на другата седмица ще има превалявания, но ще бъдат в планините, а температурите ще варират от 30 до 35 градуса. От сряда до неделя валежите ще бъдат оскъдни и ще се радваме на повече слънце. По Черноморието ще духа вятър от изток и югоизток, който ще повиши температурата на морската вода и ще се изравни с тази на Бяло (Егейско) море. По Южното Черноморие ще е 24 градуса, а по Северното с градус надолу, т.е. ще е много приятна за плажни процедури.

Четете още

Метеорологът Петър Янков: Пазете се от гръмотевици в началото на юни

Метеорологът Петър Янков: Пазете се от гръмотевици в началото на юни

УЖАС! Отново идват порои и градушки

УЖАС! Отново идват порои и градушки

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама