Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18050897 www.bgdnes.bg

Метеорологът Петър Янков: Пазете се от гръмотевици в началото на юни

Колата е сигурно място за защита 

"Не носете метални предмети в себе си по време на гръмотевична буря!" Това категорично заяви пред "България Днес" метеорологът Петър Янков относно превенцията срещу гръмотевични бури.

"Лично пред мен, на плажа, човек го е удряла мълния заради това, че носеше верижки. Беше влязъл с тях във водата и човекът почина", споделя с тъга Янков.

Реклама

Метеорологът съветва още да се пазим от водата, а хората, които работят на полето, веднага да се освободят от всички оръдия на труда ако започнат да падат мълнии.

"Не трябва да се застава в локви и под самотни дървета. Първата реакция на човек при буря е да се скрие под дървото. Но ако то е само и няма други дървета наоколо, ще е много по-опасно от тези, които са в гората и са повече, защото там те взаимно си влияят и не са толкова уязвими от светкавиците", добави специалистът.

Янков смята за грешно схващането, че е опасно да сме в колата по време на буря, и дори я посочва като сигурно място за прикритие заради нейното магнитно поле.

"Намираме се в най-динамичното време от годината, което е характерно с такива явления. От понеделник се засилва гръмотевичната дейност главно в Западна България и цялата Дунавска равнина, но в Горнотракийската низина също ще има такива опасности. От 8 юни започва по-сух период", прогнозира метеорологът.

Преди седмица мълния удари Цветелин Киров. Електрическият заряд пада в непосредствена близост до потърпевшия в столичния квартал "Младост". За щастие, 30-годишният мъж е в добро състояние, вече е изписан и няма сериозни изгаряния.

"Не желая повече да се рови в ситуацията и да се налага да си припомням деня. Отново и отново", заяви пред "България Днес" пострадалият Цветелин.

БЧК: Не лягайте на земята!

Българският червен кръст също излезе със съвети как да се предпазим от удар от мълния. Те препоръчват, ако сме на открито при гръмотевична буря, да застанем върху сух предмет и задължително да не докосваме и да не лягаме върху земята. Подходящи скривалища са дълбоките пещери, а далеч трябва да стоим от надвиснали скални маси. Според БЧК има риск и на закрито и би било хубаво да изключим електроуредите за по-голяма безопасност.

Четете още

УЖАС! Отново идват порои и градушки

УЖАС! Отново идват порои и градушки

Синоптикът Петър Янков с лоша прогноза за Великден и Гергьовден

Синоптикът Петър Янков с лоша прогноза за Великден и Гергьовден

Синоптикът Петър Янков: Идва сняг, температурите падат драстично

Синоптикът Петър Янков: Идва сняг, температурите падат драстично

Синоптикът Петър Янков: Идват минус 18 градуса

Синоптикът Петър Янков: Идват минус 18 градуса

Реклама
Реклама
Реклама