Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1816994 www.bgdnes.bg

Зевзек се направи на епископ, проби във Ватикана

Фалшив свещеник пробва да се вмъкне на първата среща на Кардиналската колегия в Рим, която подготвя избора на нов папа.

Мъжът, чието облекло напомняло епископски одежди, успя да се омеша с тълпата кардинали, събрани на площада пред аулата "Павел VI" във Ватикана. Натрапникът все пак не можа да проникне в самото помещение, тъй като бе разкрит заради късата си мантия, необичайния кръст на верига и лилав шал.

Реклама

Според италианската агенция АНСА мъжът е австралиец. Мотивите за фалшификацията засега са неизвестни. По време на инцидента на площада се намирали около 100 кардинала, чакащи да влязат в залата. Измамникът бил отведен от ватиканските охранители до портите на миниатюрната държава и изгонен навън. Случката предизвикала смях сред акредитираните журналисти.

В аулата "Павел VI" в понеделник започнаха консултациите на кардиналите-електори, които трябва да посочат наследника на оттеглилия се Бенедикт XVI. Във Ватикана все още не са пристигнали всичките 115 висши свещеници от цял свят, но до утре бройката ще се попълни. Първото заседание се ръководи от римския кардинал Анджело Содано, декан на Светата колегия.


За да няма неконтролирани изтичане на информация, са взети изключителни предпазни мерки. За подслушвателни устройства се претърсват дори жилищата и хотелските стаи на кардиналите.

Конклавът в Сикстинската капела, който да избере новия папа, вероятно ще започне следващата седмица. Според очакванията новият глава на католическата църква ще заема поста преди започващата на 24 март Страстна седмица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама