Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18321595 www.bgdnes.bg

Бащата на новия патриарх бил в ДС, майка му преподавала информатика в Смолян

"Беше не по-различен от всички нас, с изключение на това, че бе вглъбен в себе си. Не съм предполагал в ония години, че ще се стане духовник, а още повече патриарх."

Това каза връстник на патриарх Даниил от Смолян. Той предполага, че преломният момент е настъпил, когато е бил студент в София. Патриарх Даниил е роден със светското име Атанас Трендафилов Николов в Смолян в семейството на Тодорка и Трендафил Николови. В родопския град завършва основно и средно образование и през 1996 г. записва английска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

Реклама

Родителите на патриарха са покойници. Баща му Трендафил Николов е работил 26 години в полицията в Смолян. Постъпил е през 1966 г. като разузнавач в Криминална полиция. 3 г. по-късно става началник на отделение.

През 1974 г. става началник на отделение "Политическо възпитание", а след това заема поста зам.-началник на Окръжно управление на МВР. Пенсионирал се е с чин полковник през 1992 г. като началник служба "Полиция" - пост, който е заел година преди това.

През 2016 г. той се появява в списък от 32-ма души на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В документа е публикувано, че Трендафил Тодоров Николов е работил в структурите на ОУ на МВР – Смолян, ДС, като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен.

Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Бащата на патриарх Даниил е родом от смолянското село Кремене, където сега живеят 14 души. След пенсионирането си събира материали за родното си място и издава книга за селото и родовете в него в 148 страници.

Реклама

В нея със страст разкрива миналото на красивото селце и от редовете личи нескритата надежда да го има поне в спомените на поколенията.

Майката на Дядо Даниил е била учителка. Била е преподавател по информатика в сегашната Професионалната гимназия по икономика "Карл Маркс". Подготвила е десетки ученици.

Хората в Смолян си спомнят, че Тодорка Николова приела обязаност да поддържа параклиса "Св. Дух" в енорията на църквата "Св. Неделя" още в годините на атеизъм.

Трендафил и Тодорка имат и друг син - Петър, който живее в Гоце Делчев.

Четете още

Иван Динев - Устата: Бог се намеси и избра Даниил за патриарх

Иван Динев - Устата: Бог се намеси и избра Даниил за патриарх

ИЗНЕНАДА! Новият патриарх Даниил кръщава сина на Луиза Григорова

ИЗНЕНАДА! Новият патриарх Даниил кръщава сина на Луиза Григорова

Реклама
Реклама
Реклама