Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1838011 www.bgdnes.bg

Райков към Борисов: Вие сте силен, а не силов политик

"Аз съм призван да оглавя един надпартиен кабинет. Мога да си позволя лична оценка за начина, по който върнахте властта. 

Вие доказахте, че сте силен, а не силов политик.

Доказахте, че демократическите принципи не са само основа на нашето законодателство, но и те са и стил на мислене на българските политици, на българската политическа класа."

Реклама

С тези думи се обърна назначеният от президента служебен премиер Марин Райков към подалия оставка министър-председател Бойко Борисов на церемонията по приемственост.

Райков благодари на екипа на Бойко Борисов.

"Искаме да направим към Министерски съвет един изборен борд, в който с политическите партии да имаме конструктивен диалог, за да имаме демократични избори, да няма никакво съмнение относно самото провеждане", коментира той.

Служебният премиер посочи, че е провел разговор с Бойко Борисов, който го е направил оптимист.

"Още днес ще потърся контакт за установяване на подобен диалог с ръководителя на втората политическа сила и със следващите. Ще търсим начин да се отворим към мнението на хората извън партийните среди, част от протестиращите и голямото мнозинство", заяви той.

"За мен е много важно да кажа няколко неща. Разбира се ще държим на приемственост в областта на културата, археологията, инфраструктурата. Ще стъпим върху приетите с ваше мнозинство от Народното събрание закони", посочи Марин Райков.

"Ще изпълняваме бюджета, който е вече разписан, и с този бюджет ние ще търсим резерви за един по-социален подход", обясни служебният премиер.

Реклама

"Вчера президентът Плевнелиев се съгласи по моя молба да ми предостави привилегията аз да представя своя екип", посочи той.

"Този екип, надявам, се ще бъде работлив, а не бъбрив. Този екип трябва да бъде оставен да работи", заяви Райков.

Той заяви, че разчита на подкрепата на медиите и тяхната независимост - както от властта, така и от други източници.

Ние ще работим без парламент, без бюджет, но се надявам да работим с доверие, посочи служебният премиер.

Райков заяви, че вицепремиерите ще бъдат гръбнака на служебното правителство.

Реклама
Реклама
Реклама