Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1840943 www.bgdnes.bg

Кабинетът "Райков" развърза кесията

Служебният кабинет стяга изборен борд

Обеща по-социален подход към доходите, но и без популизъм

Надя Панкова

Служебният кабинет на Марин Райков даде заявка вчера, че ще развърже здраво стегнатата от Симеон Дянков кесия на държавата, за да се помогне на най-бедните и уязвими хора.


 "С бюджета, приет от предишното правителство, ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика на доходите, която няма да бъде нито безотговорна, нито популистка, но ще се опита да даде начален отговор на очакванията на хората", каза Райков на церемонията в Министерския съвет, на която официално получи "ключа" към властта от Бойко Борисов.

Реклама

Райков представи министрите си и очерта приоритетите на кабинета.
"Ще се търсят резерви в рамките на сегашния бюджет за повишаване на доходите на най-уязвимите групи, като на първо място ще се мисли за хората, които не могат да си платят енергийните разходи. Мисли се и за ново увеличение на минималната работна заплата, но предстои да се направят разчети дали има финансов ресурс в бюджета за тази стъпка", обяви и вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. Тя допълни, че при допълнителни възможности ще бъдат подкрепени и по-широк кръг от групи.


Новият премиер Райков изрази надежда екипът му да бъде "работлив", а не "бъбрив", обеща министрите да имат "комуникационна култура" с медиите, а медиите помоли да го оставят да работи. Той обяви, че стяга изборен борд към правителството от всички партии и протестиращи.


"Искаме да направим към Министерския съвет един изборен борд, в който с политическите партии да имаме конструктивен диалог, за да имаме демократични избори, да няма никакво съмнение относно самото провеждане. Ще търсим начин да се отворим и към мнението на хората извън партийните среди, част от протестиращите и голямото мнозинство", изреди Райков.


Докато той представяше един по един министрите си с хвалби за уменията им, екипът на Борисов в оставка обсъждаше с усмивка всеки от обявените. Десислава Атанасова си шушукаше с Нона Караджова, докато Делян Добрев и Ивайло Московски обсъждаха поведението на новия икономически шеф Асен Василев. Аню Ангелов се намуси, когато приемникът му бе обявен за "безспорен авторитет в отбраната".

Бившите се бутаха с лакти и се подсмихваха, докато новите министри стояха като истукани и някои от нерви объркаха реда си при представянето. Най-весело стана при обявяването на Владимир Пенев за министър на културата, който обра овациите на всички и дори накара Борисов да се усмихне широко за малко.


Самият бивш премиер бе във видимо лошо настроение и си посипа главата с пепел. "Направихме много неща, много и сгрешихме. Това, за което не ни стигнаха силите, бе балансът. Ние се хванахме да правим всичко заедно - магистрали, музеи, дъги и в същото време управлявахме в най-тежкото време сами, във време, в което цели държави се разпадат. Не си мислете, че това време е отминало", заяви Борисов.

Реклама

Експремиерът призова Райков да не слуша "какво говорят политическите партии, включително и нашата" и в никакъв случай да не обръща внимание на БСП и ДПС, които "дезертираха" от възможността за управление.

 

Търсят резерви за заплатите

"При наличие на резерви може да се мисли за увеличение на доходите. Трябва да видя дали има възможни резерви", каза служебният министър на финансите Калин Христов. Той прогнозира икономически ръст от 1- 1,5%.
Пътят към по-високи заплати не минава през национализация, а през това да се научим как да произвеждаме по-добър продукт, каза Асен Василев, новият министър на икономиката. Той подчерта, че трябва да се направят няколко важни неща - международен одит, прозрачност в енергетиката и обществен дебат как проблемите да бъдат решени.

Реклама
Реклама
Реклама