Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1841449 www.bgdnes.bg

Кълве ли рибата на дъжд?

Пролетните дъждове стават все по-често явление през март. Почти не минава седмица, без да повали. Не са малко риболовците, които се отказват от излет, когато времето е лошо. Но дали наистина облаците и дъждът са противопоказни и неприятни за риболова?
Всъщност при такива метеорологични условия рибата кълве много по-добре. Лекото пролетно ръмене е страхотна предпоставка за успешен излет. Това си има и своето логично обяснение.
Когато капките падат в някой язовир, където водата е застояла, това значително  обогатява кислорода. Правилото важи най-вече за по-малките водоеми като микроязовири, блата, езера и стари речни корита. По време на дъжда рибите се активизират и в повечето случаи кълват като за последно. Каракудата има изявен афинитет към лошото време, докато риби като бабушката стават капризни и са на настроения.

По реките също може да се очакват емоции, щом вали дъжд. Водните капки повалят на повърхността на водата значителен брой насекоми, особено през по-топлите месеци, когато във въздуха летят милиарди мушички. Това от своя страна е добре дошло за риби като речния кефал, пъстървата и липана. Те мигновено започват да обират лесната плячка и апетитът им се изостря. В такива моменти може да прилъжем наистина трофейни екземпляри, ако използваме булдо или пък ловим с мухарка.
Естествено риболовът по време на дъжд има и своите недостатъци. За подобен излет задължително трябва да сме оборудвани с подходяща водоустойчива екипировка - било то дъждобран, грейка или шушляк. Гумените ботуши или неопреновият гащеризон са задължителни, за да запазим краката си сухи. Специализираните риболовни чадъри вършат чудесна работа при риболов на плувка на дъно, когато не е нужно постоянно да се движим по брега. Добре е да използваме и микрофибърна кърпа, с която да подсушаваме въдицата, за да не залепва влакното по пръчката.

При наличието на гръмотевици риболовът с карбонови пръчки е изключително опасен. Тези въдици действат на принципа на гръмоотвода и привличат гръмотевиците. Карбонът е перфектен проводник на ток. Затова и при най-малкото съмнение за буря трябва да сгънем телескопите и да не рискуваме живота си. В последните години у нас има десетки смъртни случаи по време на риболов с карбонови въдици.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама