Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1841981 www.bgdnes.bg

Нели, майка на прегазената Лора: Убиецът на дъщеря ми има повече права от мен!

 Иво АНГЕЛОВ

"Съдии и адвокати играят задкулисни игри покрай делото за убийството на дъщеря ми. Преди заседанието във Варненския апелативен съд научих, че съдийският състав е имал среща на 12 март, когато тайно са се разбрали да откажат искането ми за тройна автотехническа експертиза. Това са задкулисни игри и останах с впечатлението, че адвокатите на защитата сякаш знаеха за тази среща. Съдът нали уж представлява държавата - тогава за каква държава можем да говорим. Съдии и адвокати демонстрират открито приятелство." Това заяви пред "България Днес" Нели Петрова, която е майка на прегазената от мотоциклетист във Варна 20-годишна Лора.

Младото момиче беше блъснато на 17 юли 2011 г. около 5 ч. сутринта на бул. "Осми Приморски полк". Наказанието, което получи мотоциклетистът Деян Станчев след споразумение с прокуратурата, беше 2  години лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок, както и 2 години без право да управлява МПС. Случаят стигна до предишния главен прокурор Борис Велчев, по чието искане Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от магистратите във Варна. Станчев отново получи същото наказание от Варненския окръжен съд.

Реклама

Вчера сутринта започна разглеждането на случая във Варненския апелативен съд, но Петрова остана шокирана от поведението на магистратите.
"Безумно е, че убиецът на дъщеря ми има повече права от мен. Съд и убиец могат да демонстрират нагло поведение, а моите единствени права са да обжалвам до последна възможност и да плача. Къде са ми човешките права?!", сподели Петрова
Почернената майка е потресена, че Станчев с времето си е променил показанията.

"Първоначално заяви, че е видял дъщеря ми. Все пак е било 5 ч. сутринта - не е било пълна тъмница, а сумрак. Свидетели дори са чули клаксон, което означава, че той ги е забелязал. Каза още, че веднага след инцидента е отишъл до Лора, за да види дали е жива. Впоследствие си промени показанията и каза, че първите му спомени са едва от болницата", обясни родителката.

Тя настоява за нова експертиза, защото има несъответствие в изследванията на скоростта и колко крачки е навлязла на пътното платно Лора при сблъсъка. Тройната автотехническа експертиза й беше отказана, което я накара да загуби вяра в правосъдната система.

Магистратите са приели, че Лора е изминала 1,5 м на пътното платно, а адвокатите на подсъдимия настояват, че тя е направила само една крачка, равняваща се на 60 см. Разстоянието между пострадалата и Станчев, когато той я забелязал, е било 17 м и мотоциклетистът е имал само 1,2 сек време за реакция. Ударът е бил неизбежен независимо от скоростта, с която се е движил подсъдимият, смята още защитата. Според първото изследване скоростта на мотора е била 113 км/ч. Впоследствие тя обаче тя става на 97 км/ч.

Втората експертиза прави странни изводи, игнорирайки следите и намерените отломки на местопроизшествието, коментираха в съдебната зала адвокатите на майката на Лора. Те твърдят, че не са изяснени въпросите за скоростта на мотоциклета, мястото на удара, можел ли е той да бъде избегнат, както и можел ли е водачът да пропусне пешеходката. Частните обвинители поискаха присъдата на Станчев да бъде изменена в ефективна.
"Голямото безумие е, че някой си е позволил да кара толкова бързо в града. Да оправдаеш човек с подобно прегрешение, е все едно да кажеш на всички шофьори: "Карайте с каквато си искате скорост, защото със сигурност ще ви се разминеУ. Не е без значение дали е бил с 40 или 100 км/ч, защото Законът за движение по пътищата трябва да се спазва", добави Петрова.

Реклама

Според адвокатите на Станчев засега единственото, което е ясно, е, че няма да има оправдателна присъда, за която пледираше защитата. Има няколко варианта, по които може да се произнесе съдът, включително и да върне делото за разглеждане отначало.
Смелата майка очаква Варненският апелативен съд да обяви решението си в едномесечен срок.

"Не знам дали има справедлива присъда за отнемането на един човешки живот. Но знам, че ако е условна, то тогава цяла България ще се напълни с хора, които ще шофират пияни и с превишена скорост. Ще се създаде едно чувство за безнаказаност, защото нарушителите вече ще имат примери, че няма да бъдат осъдени. Искам ефективна присъда за този човек. Може да е една или две години, но да влезе в затвора. Така се надявам, че всеки, който седне зад волана и реши да нарушава закона, ще се сети за този случай и няма да го допуска", каза още Петрова.
"Държавата ни е скапана, а съдебната система е неработеща. Детето ми няма да се върне и ми остават само сълзите", завърши покрусената майка.

Обвиняемият мълчи

Обвиняемият Станчев вчера отказа да говори в съдебната зала, като беше съветван от адвокатите си да запази пълно мълчание. Говори единствено защитата му, която поиска оправдателна присъда. Преди време стана ясно, че той дори не се извинил на семейството на Лора за огромната мъка, която им е причинил. Той обаче продължава да отрича, че се е движил с висока скорост, и обяснява, че не е можел да реагира заради изненадващата поява на Лора.

 

Реклама
Реклама
Реклама