Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1842024 www.bgdnes.bg

Арестуваните данъчни обслужвали олигарси

Известни групировки и бизнесмен, разследван за източване на ДДС и трафик на контрабандни цигари, изскачат в разследването срещу арестуваните данъчни служители във Варна. Това разкриха пред "България Днес" ченгета от морската столица.

Шефът на местната дирекция "Събиране" Мирослав Нонев и подчинените му служителки Бехтие Османова и Марияна Димитрова бяха задържани във вторник при операция на Икономическа полиция във Варна. Срещу тримата веднага започна разследване, че срещу рушвети незаконно са намалявали задължения на фирми към НАП и са им помагали да укриват оборотите си. Проверката обхваща двугодишен период, като от прокуратурата заявиха, че са открили данни и доказателства за 22 подобни случая. Разследващи подозират, че по този начин "клиентите" на тримата данъчни са ощетили държавата с десетки милиони левове.

Реклама

Сред хората, ползвали услугите на арестуваните данъчни, е бизнесменът Борислав Манджуков, разкриват ченгета. Той е сочен за близък до известна варненска групировка, с чиято помощ се сдобива с няколко от най-известните нощни заведения в града. През годините името на Манджуков изплува в множество ДДС афери. При разплитането на една от тях през 2009 г. дори бяха уволнени девет данъчни от Варна. След сигнал до прокуратурата срещу бизнесмена започна разследване за източване на десетки милиони левове. Според описаната схема Манджуков и негов съдружник са регистрирали множество фирми на техни познати, сервитьорки и бармани в заведенията им. Ден-два след регистрацията фирмите започвали да продават стока на немски дружества, която уж била от друга българска фирма, за което е "платен" ДДС. Проверките за възстановяване на ДДС се правели от вътрешните хора на бизнесмените. Така на никого не направило впечатление, че сделките били за продажба на бяла техника втора ръка и ваучери за мобилни телефони.

Въпреки откритите многобройни доказателства разследването така и не е завършило и до днес. Според запознати помощ за потулването на аферата са оказали и политици от БСП, тъй като Манджуков е член на партията и щедър спонсор. Вместо в затвора заради източените пари впоследствие името на бизнесмена изплува и в друга операция на МВР. При провелата се през миналата година акция "Цигараджиите" той бе арестуван заедно с митнически шеф заради афера с цигари за 22 млн. лева.

Тримата данъчни са решили проблемите и на известен социалист от морската столица. Той се обърнал към тях, след като му е назначена проверка на доходите заради полицейска акция, в която изплува името му, обясняват запознати. В крайна сметка срещу солидна отплата част от документите за проверката изчезват и нередности не са открити.

По същия начин са потулени и множество данъчни ревизии срещу фирми от обръча на известна варненска групировка. Колеги на арестуваните обясняват, че при тях е установено укриване на данъци за десетки милиони, но след "компетентна намеса" случаите така и не стигат до прокуратурата.

  

Апартаменти и пари в брой

Според ченгетата част от аферите на тримата арестувани се превъртали през счетоводна кантора. Срещу огромни хонорари нейните служители консултирали заинтересованите бизнесмени как да оборят данъчните ревизии. За да няма грешки, клиентите били запознавани с всички събрани доказателства. Впоследствие всеки неудобен документ изчезвал или бил подменян от тримата данъчни. Естествено, след това проверките били прекратявани напълно законно заради липса на доказателства. В други случаи чрез фалшификация на документи направо били намалявани декларираните обороти и заличавани част от дължимите данъци, разкриват ченгета.

За услугите арестуваните чиновници получавали големи суми в брой или скъпи недвижими имоти. Разследващите предполагат, че за прикритие е ползвана счетоводната кантора "Консултантска къща МН". Нейната собственичка Милка Лолова от години е близка до арестувания шеф на дирекция "Събиране" Мирослав Нонев. Проверка в Имотния регистър показва, че през последните години "Консултантска къща МН" е продала на изключително ниски цени няколко атрактивни имота във Варна на данъчния Нонев. Отделно от това със скромната си заплата той е успял да си купи и няколко апартамента и луксозна вила в морската столица.

Реклама

С атрактивни имоти за над един милион лева се е сдобила и колежката му Бехтие Османова. При задържането й в понеделник стана ясно, че тя без притеснение е демонстрирала висок стандарт на живот. Освен маркови дрехи за хиляди левове Бехтие идвала на работа с луксозни джипове. Пред колегите си твърдяла, че лимузините са купени, след като е спечелила джакпот от тотото.

Малко след като е назначена на работа в НАП през 2011 г., Бехтие успява да си купи и три огромни апартамента в курорта Свети Константин и Елена. По документи сделките са извършени на цени, многократно по-ниски от пазарните. Продавач е фирма на общинска съветничка, избрана с листата на партия "Нашия дом". За партията се твърди, че е близка до икономическа групировка, възползвала се от услугите на тримата данъчни.

Реклама
Реклама
Реклама