Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1851431 www.bgdnes.bg

Юлиан Попов: Поканиха ме за министър докато ядях кебапчета в Букурещ

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов е бил поканен за поста в служебния кабинет, докато вечерял кебапчета в един ресторант в румънската столица Букурещ. От президентството му се обадили след като изнесъл лекция на енергиен форум на високо равнище.

Юлиан Попов първо се обадил на съпругата си, която го подкрепила в решението му, се разбра от гостуването му в студиото на Би Ти Ви.

Реклама

България е страната с най-неефективната в енергиен план икономика, заяви министърът.

Експертът, който работи за Европейската климатична организация, преди да заеме политическата позиция в правителството на президента Росен Плевнелиев, посочи, че проблем на българската икономика е начинът на експлоатация на отпадъците.

Юлиан Попов каза, че няма да реши окончателно спора за разширяването на ски-зоната в Банско между местните граждани и екологичните организации. Според него в основата на този проблем са несъвършенства, залегнали в първоначалния концесионен договор. Той обаче ще разговаря с всички засегнати страни.

„Въпросът за шистовия газ няма да бъде „горещият картоф" в моите ръце през следващите три месеца", каза Юлиан Попов.

Екоминистърът е привърженик на фиксираните мандати. По думите му, от 1997 г. България се развива стабилно, именно защото правителствата са довършвали 4-годишните си мандати.

„Дълбоко вярвам в икономическата инициатива на индивида, но и в необходимото чувство за сигурност и доверие към институциите," каза в заключение служебният министър на околната среда.

Попов живее в Лондон със съпругата си и двете си деца - на 15 г. и 16 г. Член е на Управителния съвет на фондация „Елизабет Костова" и на Борда на директорите на Американския университет в Благоевград, бил е сред създателите на Нов български университет.

Реклама
Реклама
Реклама