Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18588501 www.bgdnes.bg

Д-р Елица Димитрова предупреждава: Жегата обостря разширените вени

Внимавайте с процедурите в балнеосанаториумите, горещата вода е рисков фактор за образуване на тромби

Изтощителните жеги влияят неблагоприятно върху вените и тяхното функциониране. Това се отнася с най-голяма сила за хора, които страдат от разширени вени. Обострят се симптомите - оток, тежест в краката, мравучкане, сърбеж и крампи в края на деня и през нощта.

Реклама

За това алармира пред "България Днес" д-р Елица Димитрова от Университетската многопрофилна болница "Света Екатерина". Тя е лекар в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в лечебното заведение и един от най-бързо и успешно развиващите се млади специалисти по съдова хирургия у нас.

Освен рекордните горещини рискови фактори са също генната предразположеност и застоялият начин на живот. Голям проблем е и прекаленото стоене, каквото изискване има при немалко професии.

"Движението е ключов фактор за профилактика на заболеваемостта. Водните спортове са много подходящи, както и носенето на медицински компресивни чорапи. Хубаво е да се правят специални двигателни упражнения, които благоприятстват функционирането на вените. Много хора приемат венотоници, които допринасят за облекчаване на симптомите на разширените вени", посочва още д-р Димитрова.

Специалистът дава препоръка на хората с болни стави и вени да бъдат внимателни при провеждането на различни процедури за лечение на ставни заболявания в балнеосанаториумите у нас.

"Горещата вода влияе неблагоприятно върху хората, предразположени към тромбофлебити и други хронични заболявания. Тогава вените реагират с възпаление и може да се стигне до тромб", алармира д-р Димитрова.

От своята практика тя е категорична, че в България има два типа хора.

"Едните въобще не си обръщат никакво внимание и едва когато достигнат до краен стадий на съответното заболяване, започват да търсят медицинска помощ. Тези от другия тип, които имат генетична обремененост с разширени вени, от ранна възраст се обръщат към лекар и започват да се профилактират", споделя съдовият хирург.

Реклама
Реклама
Реклама