Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18596712 www.bgdnes.bg

Спасиха заклещен в ограда елен

  • Куриозна, но опасна ситуация 
  • Величественото животно било на косъм от смъртта, трима ловци му връщат живота 

Заклещен в ограда елен лопатар беше спасен от трима ловци.

Куриозната, но опасна ситуация се разиграва преди дни в махала на кърджалийското село Македонци. Рано сутринта директорът на държавно ловно стопанство "Женда" Радослав Боев получава мистериозно обаждане от телефон 112. В разговора става ясно, че елен бедства и има нужда от спешна помощ.

Реклама

Реакцията е мигновена и след около десет минути Николай Аргатов и Юксел Реджеб от ДЛС "Женда" и Христо Христов от ловната дружина на хасковското село Глевка вече са на място. Там намират заклещен в ограда лопатар.

"Ако не бяхме реагирали веднага, случаят щеше да има фатален край. Животното нямаше да може само да се освободи и щеше да загине", казва Боев.

Ловците предприемат нужните мерки и вадят заклещеното животно от оградата. След като се оказва на свобода, лопатарът побягва, а авджиите го изпровождат с радостни възгласи.

След цялата неприятна случка животното се отървава само с уплаха и леки наранявания по рогата, получени при опитите му да се измъкне от телената мрежа, казват от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

Ловците споделят, че огромен принос за спасяването на животното има и човекът, който веднага след като го е видял, е подал сигнал на телефон 112.

Еленът лопатар е получил името си от лопатовидната форма на рогата си. Значително по-дребен е от благородния елен, като тялото му е набито и дебело, а краката са относително къси. Рогата на елена са разширени накрая, като от задната им страна излизат по 7-9 израстъка. Напред от главното стъбло са насочени още 2 израстъка. Женските индивиди нямат рога.

Еленът лопатар е изчезнал от българските земи преди около десет века и едва в началото на миналия век започва аклиматизацията му. Вероятно заклещеното в оградата животно е търсело храна край къщите с хора, но по невнимание се е заклещило в оградата.

Четете още

Ето го първия препариран хипопотам у нас

Ето го първия препариран хипопотам у нас

Със сечива от еленови рога дошло земеделието

Със сечива от еленови рога дошло земеделието

Реклама
Реклама
Реклама