Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1889307 www.bgdnes.bg

Граждани сезират прокуратурата заради отворено писмо на бившия кмет на Варна

Протестиращите от Отворения обществен съвет във Варна подадоха сигнали до районния и главния прокурор във връзка с отвореното писмо на бившия градоначалник Кирил Йорданов, съобщиха от съвета.

Според протестиращите, Йорданов описва в писмото, че е бил свидетел на престъпления под негово управление и въпреки това не е уведомил компетентните органи за това. Гражданите твърдят, че това е нарушение на закона и поискаха прокуратурата да се самосезира.

Протестиращите продължават и да събират подписи за оставката на Общинския съвет във Варна, като до момента са събрани над 2000 подписа.

Хората от съвета обясниха и конкретна процедура, по която общинските съветници могат да си подадат оставките. Според протестиращите процедурата няма да отнеме повече от 3 месеца до насрочването на нови избори.

Реклама

Писмото на бившия варненски градоначалник беше разпространено чрез пресцентъра на общината миналата седмица. В него той описва протестиращите като „сутеньори, наркотрафиканти и на други черноработници, които бяха обявени за неформални лидери на най-агресивната и безпардонна част от площадната агитка".

Според него „метежниците целят разбиване и унищожаване и на общинската администрация".

Йорданов пише за "Паркинги и гаражи", твърдейки, че "и с просто око се вижда, че злоупотребите там са огромни" и обръща внимание, че „връщането на два от централните паркинги в града във владение на общината му е отнело "нерви, труд и съдебни дела", но в крайна сметка сега "те носят по около 40 000 лв. месечно, но вече в общинския бюджет."

Доскорошният кмет на Варна коментира и скандалния според него случай със сградата на Стоматологичната поликлиника във Варна, която е общинска собственост. „Сградата е дадена под наем, без да е ясно кой прибра наемите". За този факт обаче той предупреждавал от първите дни на първия си мандат.

В откритото си писмо до варненци той пише още за "люти битки", които е водил за назначаването на управителите на поликлиниките във Варна, а след това Общинския съвет е гласувал за тях "щедри субсидии" при положение, че те са самостоятелни търговски дружества."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама