Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18945476 www.bgdnes.bg

Честит празник! 116 г. от обявяването на Независимостта на България

Цялата страна ще отбележи 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България с редица тържества. Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година от княз Фердинанд с манифест в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново.

С обявяването на независимостта България затвърждава своя авторитет на международната сцена и става равноправна с останалите държави. Княз Фердинанд приема титлата "цар на България".

Реклама

Празничните чествания ще бъдат в цялата страна, като центърът на събитията е във Велико Търново. Програмата започва в 7,30 ч. сутринта с литургия в църквата "Свети Четиридесет мъченици". В средновековния храм-музей ще бъде извършен водосвет на знамената и ще се проведе традиционната възстановка на обявяването на Независимостта с манифеста на Фердинанд.

В 10,30 ч. в крепостта Царевец ще бъде издигнато българското знаме по време на военен ритуал, след което официално слово ще произнесе кметът Даниел Панов.

В 11,30 ч. от площада пред Царевец към Общината ще премине голямо празнично шествие, а в 12,30 ч. пред Централна поща своя спектакъл ще изнесат военни оркестри от международния фестивал.

Кулминацията на празничната програма ще бъде в 19,30 ч. на площад "Цар Асен I". Пред крепостта Царевец ще има изпълнения на строеви хватки от Представителния блок на НВУ "Васил Левски", последвани от Тържествена проверка.

В 20,15 ч. ще бъде прожекцията на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина", който ще завърши с впечатляващи фойерверки.

Честит празник, българи! Нека тази годишнина ни напомня за силния дух и стремежа към свобода на нашия народ!

Четете още

Днес имен ден имат Гълъбин и Гълъбина

Днес имен ден имат Гълъбин и Гълъбина

Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

Празник на чесъна спасява кмет

Празник на чесъна спасява кмет

Реклама
Реклама
Реклама