Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19010693 www.bgdnes.bg

Ветеринарят д-р Снежана Петкова за птичия грип: Мийте си продължително ръцете и носете маски

Умъртвяват над 11 000 птици край резиденцията на Тато, спират лова за 40 дни 

Доли ТАЧЕВА

"Хората, които работят с птици, особено с кокошки, да си мият по-често и по-продължително ръцете. Да сменят ръкавиците, да влизат с маски при животните", за това апелира пред "България Днес" ветеринарният лекар д-р Снежана Петкова.

Реклама

Изказването й е по повод огнището на птичи грип в ловното стопанство "Чекерица" край пловдивското село Стряма, където е наблюдаващ лекар. Ловният дом е сред най-големите в страната, като преди промените в България е бил на разположение единствено на Тодор Живков и неговите гости. Към момента там се отглеждат 6842 фазана, 375 диви американски пуйки и 3750 яребици. Заболяването е доказано на 28 септември в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт към Българска агенция по безопасност на храните. Предстои да бъдат умъртвени 11 000 птици.

"Надявам се, че няма да се стигне до епидемия в страната. При нас са взети мерки веднага, няма как да се разпространи", коментира специалистът.

Д-р Петкова обясни, че животните ще бъдат хуманно умъртвени, след което труповете ще бъдат поставени в сух лед, вар и найлони, преди да бъдат погребани.

"Има специализирано място, където се загробват и всички уреди, които участват, се дезинфекцират с много силен вирусен препарат", допълва ветеринарят.

По ирония на съдбата именно днес стартира ловният сезон на дребен дивеч. Заради създалата се ситуация той е прекратен за 40 дни. Определена 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана такава.

Към момента у нас няма регистриран случай на човек, заразен с вируса инфлуенца, но Световната здравна организация вече алармира за такива в други държави. Хората могат да се заразят чрез директен контакт с инфектираните птици или при контакт със замърсени предмети и повърхности. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на необработени продукти от птичи произход. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца.

"Птицевъдите обикновено си спазват тези мерки за биосигурност. Признаците на птичи грип са лесно разпознаваеми. Основни са нервните признаци при животните, парализират се. Протича изключително бързо. Наблюдава се изменение по вътрешните органи - масови кръвоизливи в бъбреците, далака, черния дроб, сърцето. Няма как да бъдат спасени", разяснява д-р Петкова.

Реклама