Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1927925 www.bgdnes.bg

Най-старата родилка избяга от Русе

Иво АНГЕЛОВ

Красимира Димитрова, която на 62 години стана най-възрастната майка в България, е напуснала Русе и вече живее в Плевен, научи "България Днес".

Чрез прилагане на метода инвитро жената роди две близначета на 5 май 2010 г. По-малкото - Жаклин, се роди с тегло едва 500 грама и почина на 13 юни същата година. Другото момиченце - Мери, обаче е в добро здравословно състояние към днешна дата.
Димитрова решила да напусне Русе заради постоянните нападки към нея, защото е решила да роди на такава възраст. Най-старата майка не можела и да приеме огромния интерес, който имало към нея. При една обикновена разходка с детската количка тя била наобикаляна от десетки граждани, които искали да се снимат с нея. След продължителния стрес Димитрова взела решение да се премести да живее в Плевен. Там е и Клиничният институт за репродуктивна медицина "Света Елисавета", където тя постоянно ходи на прегледи за себе си и малкото момиченце, което вече е на почти три годинки.

Реклама

Детето е в добро здравословно състояние, ходи и вече говори, а по мнението на специалисти най-възрастната майка в България се справя много добре с отглеждането му.

"За нас този случай е приключен и не искаме повече да коментираме случая на Красимира Димитрова. Не е и редно да разкриваме подробности", заявиха пред "България Днес" от Клиничния институт за репродуктивна медицина. Плевенчани пък признават, че интересът към възрастната родилка вече е спаднал и разходките й с детето Мери вече не предизвикват голям интерес. Най-доволна от развилите се събития е майката, която се радва, че може спокойно да отглежда момичето си.

 

Приятелка с румънска рекордьорка

Румънката Адриана Илиеску дълго време беше смятана за най-възрастната майка в света. Тя роди дъщеричка на 60-годишна възраст. Момичето вече е на 8 години, а майка му - на 68 г.

Красимира и Адриана поддържат контакт и често се съветват за отглеждането на децата си на тази възраст. Българката дори гостува на румънската си приятелка преди време. Илиеску е била преподавател по литература в Букурещкия университет. Зад гърба си имала несполучлив брак, развод, аборт и тежко заболяване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама