Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1927991 www.bgdnes.bg

Пуснете котлон, спасете АЕЦ

Иво АНГЕЛОВ

Изключително ниското потребление на ток, което се очаква покрай великденските празници, може да доведе до сривове в системата заради голямото производство на електричество. Това коментираха пред "България Днес" енергийни експерти.

Според тях в момента страната ни произвежда повече електричество, отколкото е необходимо на потребителите. Отделно консуматорите се ограничават заради високите цени. Очакванията са покрай 6-дневната почивка за Великден хиляди българи да напуснат страната, а тези, които ще останат тук, няма да са си по домовете.
"Потреблението на електроенергия в региона се е сринало с над 30%, нашият износ също е намалял с над 30%. 40 на сто е спадът на индустриалното потребление, а 7 на сто - на бита. Регионът преживява трудни енергийни времена и това се отразява върху потентността на българската енергетика. В нашия отрасъл дори има една шега: "Пуснете котлон, спасете енергетиката", коментира председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски. Според него в ситуация, в която няма потребление, няма износ и има свръхпроизводство, спирането на мощности е неизбежно от гледна точка устойчивост на системата.

Реклама

Експертите споделят, че ниското потребление покрай Великден може да доведе до изключването на мощности, за да се избегнат сериозни сривове.

"Режимът на спиране на работа на АЕЦ ДКозлодуй" не е опасен за реакторите, но не се препоръчва да продължи дълго", обясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той поясни, че тъй като блоковете не са разчетени да работят на такъв режим, има възможност за проблеми, например повишаване на вибрации в турбините. Николов добави, че всяка година през пролетта потреблението спада и се ограничава добив заради свръхпроизводство. Разликата със сегашната ситуация е, че нямаме големи количества за изнасяне.

 

Апокалипсис с "Белене"


"Ако I блок на АЕЦ "Белене" работеше, сега щеше да се стигне до истински апокалипсис, тъй като щяхме да имаме 1000 мегавата, които трябваше да се изключат. Потреблението трябва да бъде колкото е доставено в района. Ако се надвиши над 50 херца, системата сама изключва, за да защити уредите", заяви Хиновски. И допълни: "В специален анализ предвидихме, че ако "Топлофикация" беше фалирала и "Люлин" премине на ток, щеше да има недостиг от 350 мегавата и таблата щяха да изгорят. Сега, ако има повече ток от необходимото, може да се случи същото".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама